Preminuo osuđeni ljekar Ognjen Šimić

Radiosarajevo.ba
Preminuo osuđeni ljekar Ognjen Šimić

U Sarajevu je, zbog zatajenja srca, preminuo kardiolog Ognjen Šimić, što je potvrdio upravitelj KPZ na Igmanu.

Uzrok smrti je srčani zastoj, rekao je za Hinu Šimićev advokat Nikica Gržić. On je na izdržavanje kazne u KPZ-u na Igmanu upućen 28. juna 2011., a osuđen je zbog primanja mita. Tada se, uprkos teškom zdravstvenom stanju, odrekao mogućnosti da od suda traži odgodu provedbe sudske odluke.

Doc. dr. sc. Ognjen Šimić, rođen je u Sarajevu 1955. godine. Nakon završenog medicinskog fakulteta u Zagrebu, radio je u Njemačkoj, da bi od 1982. do 1984. bio na Sveučilišnoj klinici u Švedskoj. U Duesseldorfu polaže specijalistički ispit za općeg kirurga, te godine 1997. dolazi u Rijeku gdje osniva Kardiokirurški centar. Autor je dvadeset i jednog naučnog rada i koautor četiri medicinske knjige.

Županijski sud u Rijeci osudio je Šimića zbog primanja mita u vrijeme kada je obnašao dužnost pročelnika Odjela za kardiokururgiju Kliničko-bolničkog centra u Rijeci na osam godina zatvora, da bi Vrhovni sud Hrvatske tu presudu preinačio u petogodišnju zatvorsku kaznu.

Nakon što je pobjegao u BiH, što mu je dopuštalo dvojno državljanstvo, hrvatsko je pravosuđe bh. vlastima na temelju međudržavnog ugovora uputilo zahtjev za priznavanje izrečene presude i njezino izvršavanje.

Šimiću je u dva navrata ponovno suđeno pred Županijskim sudom u Sarajevu koji je potvrdio njegovu krivnju, no oba je puta kaznu iz Hrvatske preinačio na dvije i pol godine zatvora. Takvu je odluku u aprilu 2011. godine potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH i ona je postala pravomoćna.

Šimić je godinama bolovao od teške srčane bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije