Preminuo Jozo Križanović

Radiosarajevo.ba
Preminuo Jozo Križanović

Zbog smrti poslanika SDP-a BiH Joze Križanovića Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je prekinuo sjednicu, a nastavak je zakazan za ponedjeljak, 7. decembra, javlja Srna.

Prekinuta sjednica Predstavničkog doma

Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković saopštio je da će komemorativna sjednica biti održana u petak, 4. decembra, u 10.30 časova u parlamentu.

Prethodno su poslanici minutom šutnje odali počast svom preminulom kolegi.

Informaciju o Križanovićevoj smrti Kolegijumu Predstavničkog doma potvrdio je ambasador BiH u Hrvatskoj Vladimir Raspudić, navodeći da je smrt nastupila usljed teže bolesti i tokom pokušaja da se njegov zdravstveni problem operativno riješi.

Križanović se nalazio na liječenju u Zagrebu, a prema nezvaničnim informacijama, bolovao je od raka pankreasa.

Vrijeme i mjesto sahrane Križanovića još nije poznato.

Križanović je u ovom sazivu Predstavničkog doma obavljao funkciju predsjedavajućeg Kluba poslanika SDP-a, a bio je i član Glavnog odbora svoje stranke. Ranije je bio član Predsjedništva BiH, piše Srna.

Predstavnički dom tokom današnjeg rada obavljena je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o ministarstvima, Zakona o upravi te Zakona o javnim nabavkama.

Na dnevnom redu sjednice, koja traje od 24. novembra, preostalo je više tačaka, među kojima su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH i Prijedlog zakona o praznicima BiH i neradnim danima.

SDP: Šok i nevjerica

U Socijaldemokratskoj partiji BiH su u šoku nakon što su s nevjericom primili vijest o smrti bivšeg člana Predsjedništva BiH Joze Križanovića, piše Avaz.

U trenutku smrti Križanović je bio član Predsjedništva SDPBiH i predsjedavajući zastupničkog kluba ove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako se saznaje, Križanović je operisan prije dva dana u Zagrebu, ali je došlo do određenih postoperativnih komplikacija koje su izgleda i dovele do ovog ishoda. U SDP-u su zamolili da se za sada ne govori o prirodi operacije kojoj je bio podvrgnut Križanović.

Jozo Križanović rođen je u Vitezu 28. jula 1944. godine. Gimnaziju je završio u Travniku 1963., a diplomirao je 1969. na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je 1982. godine organizacione nauke na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

Tokom političke karijere Križanović je obavljao brojne značajne dužnosti: predsjednik Općine Novi Travnik 1983.- 1984., predsjednik PO SOUR Bratstvo 1989.-1991., generalni direktor PS Bratstvo 1991.-1993., član Predsjedništva Bosne i Hercegovine 2001.- 2002. te zastupnik i predsjedavajući Kluba poslanika SDPBiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH od 2002. godine.

SDPBiH će tokom dana saopćiti više informacija o komemorativnim aktivnostima, javlja Avaz.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije