Preminuo general Rasim Delić

Radiosarajevo.ba
Preminuo general Rasim Delić

Preminuo je bivši komandant Armije BiH Rasim Delić. General Delić umro je jutros u svom domu u Visokom.

Rasim Delić je rođen 4. februara 1949. Vojnu akademiju je završio 1971., a 1989. dvogodišnju školu za komandni kadar. JNA napušta 13. aprila 1992. u činu potpukovnika.

Od 8. juna 1993. do kraja rata komandant Armije RBiH. Poslije rata Delić je bio komandant zajedničke komande Vojske Federacije Bosne i Hercegovine. U penziju je otišao u septembru 2000.

Haški tribunal osudio ga je na tri godine zatvora po drugoj tački optužnice koja ga tereti za "okrutno postupanje kao prekršaj pravila i običaja ratovanja", vezano za dešavanja u selu Livade i logoru Kamenica iz jula i augusta 1995. godine.

Ajnadžić: Borac i patriota

General Rasim Delić bio je čovjek čovjek vrijedan svake pažnje, veliki patriota, veliki borac..., izjavio je danas Feni ratni komandant Prvog korpusa Armije BiH Nedžad Ajnadžić reagirajući na vijest o Delićevoj smrti.

On je ovom prilikom izrazio žaljenje Delićevoj porodici i svim pripadnicima Armije RBiH.

- Prije svega želim ovo posmatrati u svjetlu činjenice da je poprilično loš ambijent u kojem patriote preživljavaju postratno vrijeme. Analize pokazuju da pojedini autoriteti iz rata "ne umiru nego crkvaju", kaže Ajnadžić.

On Delićev doprinos odbrani BiH Ajnadžić ocijenjuje iznimno velikim, prenosi Fena.

- Njegovi rezultati u organizacijskom uspostavljanju Armije RBiH i doprinos u stvaranju ambijenta za mir u BiH su iznimno veliki. Bio je veliki patriota i čovjek koji je historijski osigurao sebi jasnu poziciju. Izražavam veliko žaljenje da smo ostali bez našeg saborca, prijatelja i komandanta, kaže ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH Nedžad Ajnadžić.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, u povodu smrti drugog ratnog komandanta Armije RBiH Rasima Delića, izrazio je zahvalnost za sve što je general Delić učinio u odbrani i oslobađanju BiH.

U izjavi Feni, Tihić je također naglasio Delićev doprinos ustrojstvu modernih oružanih snaga kako u ratu, tako i kasnije i miru.

Posljednji ispraćaj generalu Rasimu Deliću biće u ponedjeljak, 19. aprila, u 14.00 sati na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

To je danas saopćilo Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata nakon sjednice Odbora za dženazu, čiji je predsjednik predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, saopćeno je Feni iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Prije dženaze, u 11.00 sati, u Domu OSBiH u Sarajevu bit će održana Komemorativna sjednica i odate počasti, počasna straža, generalu Deliću.

Dženaza kreće oko 13.00 sati od Doma OSBiH i ide Obalom do Baščaršije i dalje prema Šehidskom mezarju Kovači.

Knjiga žalosti bit će otvorena istog dana, u vremenu od 09.00 do 19.00 sati, u Domu OSBiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije