Preminuo Eduard Limonov, pisac koji je pucao po građanima opkoljenog Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Preminuo Eduard Limonov, pisac koji je pucao po građanima opkoljenog Sarajeva
Foto: Printscreen / Eduard Limonov

Ruski pisac Eduard Limonov, koji je u ljeto 1992. godine, u društvu ratnog zločinca Radovana Karadžića, sa Zlatišta pucao na opkoljenom Sarajevu, umro je u 77 godini, objavila je danas Russia Today (RT)

RT navodi da je Limonov sovjetski disident, te da je šokirao Rusiju svojim romanom "To sam ja, Eddie", koji je nastao 1970. godine, ali je prvi put objavljen 1991. godine.

Rođen u ruskom Nizhny Novgorod (tada Gorki) 1943. godine, kao Eduard Savenko, u vojničkoj porodici. Limonov je odrastao u Harkovu, u sovjetskoj Ukrajini. Šezdesetih godina preselio se u Moskvu gdje je pisao poeziju i postao aktivan u književnim krugovima. On je 1973. godine emigirao iz SSSR-a.

Karadžić je Limonova ugostio na Palama u ljeto 1992., a svratili na položaje oko grada da "ugledni gost" isproba oružje.

Karadžić je tom prilikom ispričao Limonovu svoju verziju historijskih zbivanja, te mu pokazao grad i naoružanje svojih jedinica.

"Bosna više neće biti unitarna", grmio je Karadžić podržan od četnika.

Mogu imati kantona koliko žele, ali srpski kanton će biti jedan.

“Sve je ovo naša zemlja”, rekao je Karadžić na engleskom jeziku pokazujući na grad.

Na konstataciju Limonova kako u njemu ima dosta džamija, Karadžić objašnjava kako su “u vrijeme islama oni Srbi koji nisu htjeli prihvatiti islam bili protjerani u planine”.

Nakon ovakvog povijesnog elaborata i postrojavanja vojnika uz rakiju i gusle, Limonov je u društvu Karadžića Limonov iz Sarajlijama dobro poznatog "sijača smrti" (M-84) pucao nasumice po gradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije