U Sarajevu preminula Sabira Hadžović

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu preminula Sabira Hadžović
Foto: Privatni album / Sabira Hadžović

U Sarajevu je u 80. godini života 16. maja 2019. godine preminula doktorica Sabira Hadžović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Sabira Hadžović je rođena u Trebinju 1929. godine. Diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirala na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu.

Postavila je temelje kontrole kvaliteta lijekova u kompaniji Bosnalijek d.d. u Sarajevu, a zatim je preuzela rukovođenje proizvodnjom lijekova kao tehnički direktor u čijem djelokrugu su se nalazili i poslovi razvoja, odnosno farmaceutskog istraživanja.

U periodu od 1990. do 2000. godine obnašala je dužnost Dekana Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Osnovala je i bila dugogodišnji predsjednik Farmaceutskog društva FBiH i Komore magistara farmacije, te pokretač naučnog časopisa Pharmacia.

Obnašala je dužnost predsjednika Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, te člana Upravnog odbora. Bila je predsjednik Upravnog odbora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, član Naučnog savjeta Bosnalijeka d.d. i predsjednik Komiteta za standarde ljekovitog i aromatskog bilja na nivou države Bosne i Hercegovine.
Prof. dr. Sabira Hadžović je bila prvi poslijeratni guverner Kantona Sarajevo.

Bila je član Svjetske lige humanista i predsjednik Odbora za zdravstvo ove organizacije. Aktivno je učestvovala u programu socijalne zaštite, prava i kulturnog prosvješćivanja žena kao predsjednica Udruženja MAK "Bosanka" i član Izvršnog odbora "Soroptimist".

Komemoracija prof. dr. Sabiri Hadžović održat će se u ponedjeljak 20. maja 2019. godine s početkom u 12:00 sati u amfiteatru Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne br. 8 - Kampus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije