Preminula Paša Gackić, nekadašnja direktorica Opere i Baleta NP Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Preminula Paša Gackić, nekadašnja direktorica Opere i Baleta NP Sarajevo
Foto: UNSA / Paša Gackić

U Sarajevu je danas preminula Paša Gackić, operna solistica, profesorica, nekadašnja direktorica Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ovu vijest potvrdio je na svom Twitter profilu Dino Mustafić, bh. reditelj i direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu.

"Umrla je Paša Gackić, operna solistica, profesorica, nekadašnja direktorka Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Lično sam svjedočio njenoj posvećenosti i ljubavi za muzičku umjetnost kao i pažnju koju je darovala svojim studentima. Zbogom draga Pašo i mnogo ti hvala za sve", napisao je Mustafić.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Mr. Paša Gackić, bila je redovni profesor u penziji, rođena je u Sarajevu, 30. 07. 1947. godine. Nakon završene Osnovne škole, završila je Srednju muzičku školu u Sarajevu na odsjecima za Solo pjevanje i Teoretsko-nastavnom odsjeku (1968.).

Te godine se upisuje na Muzičku akademiju u Sarajevu na Odsjek za solo pjevanje u klasi red. prof. Brune Špiler i diplomira ocjenom 10 (1973.).

Iste godine kao stipendistica Republičke zajednice za kulturu, upisuje postdiplomski studij: Koncertni i Operski smjer na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kod red. prof. Brune Špiler i završava oba smjera s najvišom ocjenom 10.

Za svoj umjetnički i pedagoški rad dobila je niz značajnih nagrada i priznanja poput Nagrade Udruženja mladih umjetnika BiH 1980., Priznanje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta FBiH za širenje muzičke kulture 1997., Zlatna plaketa na izboru Žena godine u oblasti kulture 1998., „Zlatna grančica“ na izboru Žena godine u oblasti umjetnosti 2000., Zahvalnica Odbora za obilježavanje 50 godina rada Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo 2000., Priznanje Udruženja muzičkih pedagoga u FBiH 2006., Zlatna plaketa Muzičke akademije u Sarajevu za izuzetan doprinos razvoju Muzičke akademije, muzičke umjetnosti, nauke i pedagogije u BiH, povodom 50 godina djelovanja 2006., također i Nagradu Univerziteta u Sarajevu za najuspješnijeg profesora u akademskoj 2008/09. godini koju joj je dodijelio Senat Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije