"Premijeru, šume će trebati i tvojoj djeci": U Sarajevu održan protest građana

3
Radiosarajevo.ba
"Premijeru, šume će trebati i tvojoj djeci": U Sarajevu održan protest građana
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Protesti u Sarajevu

Udruženje ReSTART danas je, 29. decembra, u Sarajevu održalo protest ispred zgrade Federalnog parlamenta i to zbog Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene.

"Premijeru, šume će trebati i tvojoj djeci", "Premijeru, šume su naše, ti si podstanar", "presedan je opasna stvar" - samo su neke od poruka koje su danas nosili okupljeni.

"Iz naših dosadašnjih protestnih okupljanja se dalo zaključiti da se bavimo samo državotvornim pitanjima. U nekoliko navrata smo upozoravali na prijetnju da će se ići na posljenji bastion koji nije pao u konačnoj podjeli države Bosne i Hercegovine. Državna zemlja je posljednji bedem suvereniteta BiH. To što nema niti jedna država u regionu, a rijetko koja i u Evropi (hiljadugodišnji kontinutet postojanja), ovih dana se želi raskućiti", naveli su ranije iz ReSTART-a.

Saudin Sivro: Počeli su vršiti pritisak, krenut ćemo u radnički neposluh

Saudin Sivro: Počeli su vršiti pritisak, krenut ćemo u radnički neposluh

Kako su tada istakli, udovoljava se Dodikovim zahtjevima za uknjižavanje državne imovine: "Nermin Nikšić ovih dana donosi odluku da može izvršiti promjenu namjene šumskog zemljišta u Federaciji BiH i to bez saglasnosti državnog pravobranilaštva. Pri tome se svjesno ignoriše činjenica da ne može izvršna vlast o ovome odlučivati umjesto zakonodavne. A pogotovo ne može entitska vlast odlučivati o onom što je u isključivoj nadležnosti državnog Parlamenta. Podstanar se ne pita, nego vlasnik imovine. Time Nermin Nikšić djeluje protuustavno i na taj način pravi presedan."

Iz ovog udruženja tada su još istakli:

Protesti u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Protesti u Sarajevu

"A kada bi se jednom to realizovalo, nakon toga više ništa ne bi bilo isto, Dodik bi bukvalno sve preko noći prisvojio bez odobrenja državnog pravobranilaštva. Tako bi vrlo brzo se krenulo u izgradnju Buk Bijela, Srpske šume bi postale Mađarske šume, a mi ubrzo bez države Bosne i Hercegovine. Dakle, Nikšić svjesno nabacuje loptu Dodiku za set meč.

Zašto premijer vlade Federacije to radi, vjerovatno će uskoro na državnom sudu davati odgovore (nije odgovor 'odobrio mi Schmidt' jer ovo nije Schmidtova zemlja, nego građana Bosne i Hercegovine, Schmidt nek poklanja Bavarsku), ali naš prvenstveni cilj je da izvršimo pritisak da se ova odluka HITNO povuče."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije