Premijerka Škotske posjetila Memorijalni centar u Potočarima

Radiosarajevo.ba
Premijerka Škotske posjetila Memorijalni centar u Potočarima
Na poziv Majki Srebrenice, premijerka Škotske Nicola Sturgeon posjetila je Bosnu i Hercegovinu ovog vikenda kako bi saznala više o posljedicama genocida u Srebrenici.

Prošle godine, prva ministrica je prisustvovala pomenu koji je britanska humanitarna organizacija “Remembering Srebrenica” organizovala u Edinburgu kako bi obilježila 20. godišnjicu od genocida. Nakon razgovora sa Majkama Srebrenice, prva ministrica je prihvatila njihov poziv da, u ime škotskog odbora organizacije “Remembering Srebrenica”, posjeti Bosnu i Hercegovinu. U njenoj pratnji je velečasna dr Lorna Hood, bivši moderator Škotske crkve, i dr Waqar Azmi, predsjedavajući i osnivač humanitarne organizacije „Remembering Srebrenica“.

Danas je prva ministrica Škotske posjetila Memorijalni centar u Potočarima, susrela se sa Majkama Srebrenice i, zajedno sa njima i britanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Nj.E. Edwardom Fergusonom, položila vijenac i odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Prva ministrica Nicola Sturgeon je izjavila:

“Privilegija je posjetiti Srebrenicu i iz prve ruke saznati kako su se preživjeli i ožalošćeni članovi porodica žrtava genocida izborili da očuvaju uspomene na svoje voljene. Više od 8.000 muškaraca i dječaka izgubilo je živote i jako je bitno da ono što se desilo u Srebrenici, u jednom od najmračnijih poglavlja u Evropi, se nikada ne zaboravi. Škotska ima snažne veze sa Bosnom i Hercegovinom i željela sam da tokom ove posjete odam počast žrtvama genocida u ime stanovnika Škotske ali i da naučim na koji način možemo iskoristiti sjećanje na ono što se desilo u Srebrenici kako bi se suprotstavili netoleranciji i mržnji bilo gdje na svijetu. U svijetu u kome su, na žalost, sukobi još uvijek jako prisutni, nikada ne smijemo zaboraviti na lekcije iz prošlosti dok pokušavamo graditi mirniju i tolerantniju budućnost.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije