Premijerka RS-a odgovara na poslanička pitanja

Radiosarajevo.ba
Premijerka RS-a odgovara na poslanička pitanja


U Banjoj Luci je počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj će po prvi put novoizabrana premijerka Željka Cvijanović odgovarati na poslanička pitanja. 

Na predloženom dnevnom redu je više prijedloga zakona, a zbog činjenice da je nije dobio podršku dva skupštinska odbora danas je povučen Prijedlog zakona o sprječavanju zlostavljanja na radu, o kojem nije bio usaglašen stav socijalnih partnera. 

Ponovo je po hitnom postupku u parlament upućen Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih vojnih lica, kojim trebalo da bude reguliran status 46 pripadnika Oružanih snaga BiH iz komponente Republike Srpske. Riječ je o podoficirima koji su ispunili uvjet od 50 godina života, i oficirima koji su napunili 55 godina starosti.

 U dnevni red uvršena je i nova odluka o indirektnom zaduživanju RS-a za fondove socijalne i zdravstvene sigurnosti.  

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem dugu RS-a, po hitnom postupku, te prijedlog zakona o komunalnoj policiji, o trezoru i set zakona koji se tiču Investiciono-razvojne banke RS-a i njenih fondova te izmjene i dopune Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima. 

Među nacrtima zakona su i izmjene i dopune Zakona o matičnim knjigama te izvještaji o radu Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a za 2012. i Specijalnog tužilaštva za period od 2. oktobra 2006. do 31. decembra 2012. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije