Premijer Slovenije Robert Golob doputovao u službenu posjetu BiH, ovo su glavne teme

2
Radiosarajevo.ba
Premijer Slovenije Robert Golob doputovao u službenu posjetu BiH, ovo su glavne teme
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Robert Golob doputovao u Sarajevo

Premijer Republike Slovenije Robert Golob doputovao je u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Na platou ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu upriličen je svečani doček uz vojne počasti, a dočekala ga je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Uslijedit će sastanak premijera Goloba i predsjedavajuće Krišto, a potom i plenarni razgovori delegacija Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Planirani su susreti i s članovima Predsjedništva BiH kao i članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je najavljeno iz Ureda premijera Slovenije, glavna tema posjete bit će kako pomoći Bosni i Hercegovini na evropskom putu nakon važne geostrateške odluke Evropskog vijeća o dodjeli statusa kandidata BiH.

Slovenski premijer će, kako se navodi, sa sagovornicima razgovarati i o bilateralnim odnosima, te mogućnostima njihova unapređenja. Na dnevnom redu bit će i situacija na zapadnom Balkanu, te utjecaj rata u Ukrajini na ovu regiju.

"Odnosi Slovenije i Bosne i Hercegovine su tradicionalno prijateljski. Slovenija aktivno podržava zemlju u njenom pristupu evropskim integracijama i uspješno se zalagala za dodjelu kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU. BiH je najveći pojedinačni primatelj slovenske razvojne pomoći i naš važan gospodarski partner. Gospodarski odnosi dviju zemalja su dobri. Više od 100 poduzeća s većinskim slovenskim kapitalom zapošljava više od 15.000 građana BiH" navedeno je iz Ureda premijera Slovenije.

Nakon susreta sa zvaničnicima BiH, predviđena je šetnja premijera Slovenije starom gradskom jezgrom te posjeta Vijećnici, u pratnji gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije