Premijer Federacije može imati šest savjetnika

Radiosarajevo.ba
Premijer Federacije može imati šest savjetnika

Danas je održana 18. sjednica Vlade Federacije BiH.

Zaključcima donesenim na današnjoj sjednici u Sarajevu, Vlada Federacije BiH je između ostalog, utvrdila broj savjetnika nositelja izvršnih funkcija u Vladi Federacije BiH. Tako federalni ministar može imati najviše tri, a zamjenici premijera Federacije BiH najviše pet savjetnika, uključujući i funkciju ministra. Premijer Federacije BiH, zaključeno je, može imati šest savjetnika.

Zaduženi su svi članovi i tajnik Vlade Federacije BiH da usuglase pravilnike o unutarnjoj organizaciji federalnih ministarstava i Glavnog tajništva Vlade Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na sistematizirana radna mjesta savjetnika ministra, savjetnika zamjenika premijera i savjetnika premijera Federacije BiH.

Današnji zaključak počet će se primjenjivati od 1.1.2012. godine.

Vlada smijenila direktore BH-Gasa i Hidrogradnje

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu  donijela je dvije odluke o načinu i metodu privatizacije državnog kapitala u Šipad Eksport-importu d.d. Sarajevo i Unis Udruženoj metalnoj industriji d.d. Sarajevo.

Vlada je odlučila da na tender ide državni kapital Unisa i Šipad Eksport-importa, dok će se u vezi privatizacije "Energopetrola" i "Hidrogradnje" trebati utvrditi stvarno činjenično stanje.

Ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj na pres konferenciji je kazao da Hidrogradnja treba da naplati 30 do 40 miliona KM od Iraka pa ne treba sada donositi odluku o privatizaciji, dok se te stvari ne riješe jer su ta sredstva dovoljna za izmirenje potraživanja. Kod Energopetrola treba raščistiti pitanje određenih obaveza Vlade FBiH po ugovoru o dokapitalizaciji, pogotovo obaveza prema kolektivnom ugovoru.

Vlada Federacije BiH, prema Trhuljevim riječima, razmatrala je izvještaj o poslovanju privrednih društava iz oblasti energije u prošloj godini u kojima Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ostvaruje upravljačka prava po osnovu državnog kapitala i na temlju toga idu i neka nova kadrovska rješenja.

Vlada je dala prethodne saglasnosti Nadzornom odboru „Hidrogradnje“ d.d. Sarajevo za razrješenje Semina Mašića s dužnosti direktora ovog privrednog društva, te za imenovanje Džemaludina Peljte za vršioca dužnosti direktora „Hidrogradnja“ na period do šest mjeseci, odnosno do okončanja postupka izbora direktora društva na osnovu javnog konkursa. 

Također, Vlada je dala saglasnost Nadzornom odboru "BH-Gasa" d.o.o. Sarajevo za razrješenje Almira Bečarevića s dužnosti direktora ovog privrednog društva, te prethodnu saglasnost za imenovanje Adnana Krese za vršioca dužnosti direktora na period do šest mjeseci, odnosno do okončanja javnog konkursa za imenovanje. 

Saglasnost je data i za razrješenje Nadžide Ninković s dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju i transport gasa, te za privremeno imenovanje (do šest mjeseci) na ovu dužnost Ismeta Šepe.

Ministar Trhulj je kazao da je Hidrogradnja zadnjih pet-šest godina negativno poslovala iako je 2001. godine dobila sto miliona dolara, odnosno 220 miliona KM i umjesto da postane jedna od najboljih firmi danas grca u dugovima.

"'BH Gas je u 2009. godini imao dobit od sedam miliona KM, a u prošloj je imao oko tri miliona KM gubitka», dodao je Trhulj.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije