Premijer FBiH: Radnici neće biti pogođeni već nagrađeni novim zakonom o radu

Radiosarajevo.ba
Premijer FBiH: Radnici neće biti pogođeni već nagrađeni novim zakonom o radu

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas da na mogućim protestima u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog Zakona o radu ne očekuje radnike, već one čiji su interesi pogođeni.

„Dolazim iz te sfere i znam da radnici nisu pogođeni novim zakonom o radu, već nagrađeni“, uvjeren je Novalić.

Novalić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, nakon sastanka s entitetskom premijerkom Željkom Cvijanović, rekao da su dva bh. entiteta posljednji u Evropi koji nisu usvojili nove zakone o radu.

„Ne ponosimo se time“, rekao je on, ističući da se onda postavlja pitanje zašto u BiH nema visokih prava radnika i zapošljavanja, ako neki sindikati tvrde da su sadašnja zakonska rješenja dobra, javlja Fena.

„Pitanje novog zakona o radu je pitanje suspenzije nekih asimetričnih, nejednakih prava koja su stečena starim zakonom o radu.“

Premijerka RS-a Željka Cvijanović (SNSD) je istaknula da će poslanici SNSD-a u Federalnom parlamentu podržati novi zakon o radu u FBiH.

Ona je rekla da želi i da se u RS-u postigne dogovor o novom radnom zakonodavstvu, ističući da se sada brane neke stvari koje uopće nisu napadnute novim zakonom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije