Izetbegović se mora obratiti Ustavnom sudu BiH i zaštititi Bošnjake

Fena
Izetbegović se mora obratiti Ustavnom sudu BiH i zaštititi Bošnjake
/ Foto: Ustavni sud BiH
Pokret ''Odgovor' traži od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da uputi apelaciju prema Ustavnom sudu za utvrđivanje mjere zaštite zbog kršenja člana 97. Ustava RS koji predviđa proporcionalnu zastupljenost Bošnjaka u javnim institucijama.

"Nakon što je Agencija za državnu upravu RS-a izašla s podatkom da je od 5.066 zaposlenih osoba svega 43 Bošnjaka, što je manje od jedan posto, nesporno je utvrđeno kršenje Ustava RS-a koji obavezuje da struktura zaposlenih u javnim organima bude zasnovana na Popisu stanovništva iz 1991. godine. Pa evo i da računamo po Popisu stanovništva iz 2013. godine, kada je Bošnjaka bilo 12,69 posto, onda bi Bošnjaka trebalo biti barem 600 u strukturama. Naravno, to nije slučaj - kazao je uime Pokreta koji okuplja Bošnjake povratnike u RS Edin Ikanović.

Ističe da je jasna i dokazana diskriminacija, budući da se ne poštuju ustavne odredbe. Praksa je takva, naglašava, jer ova odredba ne propisuje nikakve sankcije za njeno kršenje.

"No, moguće je zatražiti od Ustavnog suda da utvrdi postojanje ilegalne i neustavne prakse koja za posljedicu ima diskriminaciju i isključivanje jedne cijele etničke zajednice. Ovo bi se moglo potegnuti čak i da nema 'ustavnih garancija', jer sistem u kojem nepripadnici većinskog naroda ne pokrivaju ni pet posto pozicija u javnom sektoru jeste apartheid i to je samo po sebi kršenje ljudskih prava", zaključio je Ikanović. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije