Prekršajne prijave protiv Skenderagića i Đulića: Vjerujemo u pravnu državu

E. M.
Prekršajne prijave protiv Skenderagića i Đulića: Vjerujemo u pravnu državu
Foto: Radiosarajevo.ba / Antifašisti u Sarajevu

Policijska stanica Centar podnijela je zahtjev Općinskom sudu u Sarajevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv Seada Đulića i Nijaza Skenderagića zbog organiziranja komememorativne šetnje antifašista u Sarajevu 16. maja.

Kako je navedeno, kao organizatori šetnje oni su prekršili  Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

"Imenovani su 16. maja u 12 sati organizovali komemoraciju/mimohod u ulici Franje Račkog bb, nakon čega su se oko 12.30 sati, učesnici komemoracije, njih oko 3000, uputili u pravcu ulice Maršala Tita, gdje su se zadržali do 14 sati  pri čemu odgovorno lice i voditelj komemoracije/mimohoda ispred udruženja, nisu spriječili odlazak učesnika komemoracije/mimohoda na lokalitetu ulice Maršala Tita i nisu preduzeli mjere važećih naredbi Federalne uprave civilne zaštite korištenja lične zaštitne opreme (maska, pamučna traka, šal i slično) i poštivanja socijalne distance od najmanje dva metra, dok su se učesnici komemoracije nalazili u ulici Maršala Tita u neposrednoj blizini Vječne vatre", piše u zahtjevu PS Centar.

Podsjetimo, Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a BiH i jedan od organizatora komemorativna šetnje antifašista u Sarajevu, održane 16. maja ove godine, saslušan je 23. juna u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo.

Đulić, predsjednik SUBNOR-a, također je saslušan u prostorijama MUP-a, ali u Mostaru. 

Kako nam je Đulić danas kazao, ovo je bilo očekivano.

"Pritisak je napravljen, bilo je očekivano da će doći do ovoga, Ipak, nema razloga da ne vjerujemo u pravosuđe i pravnu državu. Nadamo se da će, kad dođe do suda, stvari biti presuđene na pravi način, bez političkog pritiska", rekao je Đulić za Radiosarajevo.ba

Podsjećamo, 16. maja je u Katedrali u Sarajevu održana Bleiburška misa, a u isto vrijeme održana je i komemorativna šetnja antifašista za sve žrtve fašističkog režima.

Dok je veliki broj policijskih snaga tog dana obezbjeđivao sarajevsku katedralu, više hiljada antifašista su dostojanstveno prošetali od Marijin-Dvora do Vječne vatre i, kako kažu, poslali jasnu poruku da je Sarajevo još uvijek slobodarski grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije