Preko 55.000 osoba se odreklo bh. državljanstva

Radiosarajevo.ba
Preko 55.000 osoba se odreklo bh. državljanstva

Prema službenim podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, od završetka rata više od 55.000 osoba odreklo se državljanstva BiH, prenosi Dnevni avaz.

Prema službenim propisima, osobe porijeklom iz BiH ne mogu posjedovati dvojno državljanstvo, ukoliko ne postoji bilateralni sporazum sa drugom državom. 

Samo u prošloj godini  3.367 osoba izbrisano je iz evidencije bh. državljana, a zbroje li se tome podaci iz prethodnih godina, tačnije od početka 1996. do kraja 2011. godine, sa popisa bh. državljana izbrisano čak 55.214 osoba.

Prema podacima Ministarstva, usamljeni primjeri odricanja koji su evidentirani u prvim poratnim godinama, naglo su povećani u 2001., kada se brojka počela mjeriti u hiljadama. Najviše zahtjeva za odricanje bilo je 2003. godine - čak 9.070. U posljednjih nekoliko godina, broj ispisa je konstantan - tri hiljde i nekoliko stotina. 

Glasnogovornica ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj navela je da ministarstvo nema podatke o tome čije državljanstvo najviše uzimaju te da prema zakonu građani iz BiH nisu dužni navesti razloge zbog kojih se odriču državljanstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije