Preko 150 kriminalaca može birati između Lepoglave i Zenice

Radiosarajevo.ba
Preko 150 kriminalaca može birati između Lepoglave i Zenice

U sljedećih mjesec dana trebalo bi da bude uhapšeno 110 lica koja su pravosnažno osuđena u sudovima u BiH, a nalaze se u Hrvatskoj, te 46 lica koja se nalaze u BiH, a osuđeni su pravosnažno u hrvatskim sudovima, prenosi Srna.

Među pravosnažno osuđenim licima je i Ivan Bender koga je sud u BiH u julu 2006. godine osudio na četiri i po godine zatvora za nelegalnu prodaju hotela "Ero", kao i ljekar Ognjen Šimić, koga je riječki sud 2008. godine osudio na devet godina zatvora za primanje mita, a koji se, preko svog advokata, izjasnio da želi da izdržava kaznu u BiH.

Sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić rekao je da će ovo sa Hrvatskom ići brzo, te da hapšenja možda neće biti istog dana.

"Sigurno će biti lica koja će se uskoro sama javiti i onih za kojima će biti ažurirane potjernice i zahtjevi za privođenje. Nema izuzetaka, sve će se presude izvršiti", rekao je Halilagić za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, presude će se izvršavati tako što će nadležni sudovi u BiH i Hrvatskoj slati zahtjeve ministarstvima pravde svojih zemalja da se određeno lice privede na izdržavanje kazne.

Nakon što budu obavljene neophodne kontrole i utvrđeno da su ispunjeni odgovarajući uslovi, zahtjev će se slati ministarstvu pravde zemlje, gdje se bjegunac nalazi, prenosi Srna.

Lice koje je pravosnažno osuđeno biće locirano i privedeno na izdržavanje kazne, ali će moći da bira u kojoj državi će presuda biti provedena.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak i hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović potpisali su u srijedu, 10. februara Sporazum o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, a koji je stupio na snagu odmah, prenosi Srna.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije