Preko 100 izjava o zločinima Veselina Vlahovića Batka

Radiosarajevo.ba
Preko 100 izjava o zločinima Veselina Vlahovića Batka
Vlahović u trenutku hapšenja (Foto: Arhiv)

Udruženje "Žena - žrtva rata" redovno putem protokola Tužilaštva BiH je Odjelu za ratni zločin dostavilo prikupljene izjave od žena-žrtava rata (seksualno zlostavljanih i silovanih i svjedoka očevidaca).

„Danas smo ponovo predali više od 100 prikupljenih izjava u predmetu ratnog zločinca Veselina Vlahovića Batka i drugih koji su počinili ratni zločin na području općine Novo Sarajevo“, saopćeno je iz ovog udruženja, prenosi Fena.

U saopćenju se navodi da će kroz izjave žrtava i svjedoka očevidaca Tužilaštvo BiH imati saznanje o drugim žrtvama i svjedocima koje se spominju kroz izjave, a njih je na desetine, kao i počinilaca zločina.

„Tužilaštvo BiH - Odjel za ratni zločin će kroz dostavljene izjave formirati bazu podataka o većem broju žrtava i svjedoka očevidaca kao i ratnih zločinaca.

Kroz izjave žena-žrtava rata i svjedoka očevidaca Batku se stavlja na teret silovanja, seksualna, zlostavljanja, ubistva, klanja, spaljivanja, fizičko zlostavljanje, premlaćivanje, nakaženje, pljačkanje, etničko čišćenje nesrpskog stanovništva“, navodi se u saopćenju.

Vlahović je uhapšen 05. marta ove godine u španskom gradiću Alicante na osnovu međunarodne potjernice, premda je živio pod lažnim imenom i bavio se kriminalom. Izručenje Vlahovića traže i Bosna i Hercegovina, i Srbija i Crna Gora. Tereti se za više teških ratnih zločina počinjenih u okupiranom sarajevskom naselju Grbavica tokom rata u Bosni i Hercegovini.

BiH traži izručenje Veselina Vlahovića Batka (VIDEO)
Dva zahtjeva za izručenje Vlahovića
Srbija: Ministarstvo pravde uputit će zahtjev Španiji za izručenje Veselina Vlahovića
Veselin Vlahović priznao zločine, pokajao se nije
Madrid podržava izručenje Veselina Vlahovića Batka

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije