Saznanja CIK-a BiH o dešavanjima u Stocu: Kakva će biti odluka

S. Š. J.
Saznanja CIK-a BiH o dešavanjima u Stocu: Kakva će biti odluka
Izbori u općini Stolac prekinuti su na način da su povučene sve glasačke kutije s izbornim materijalom.

Inače u Stocu problemi su počeli i ranije zamjenom članova biračkog odbora o i neotvaranjem biračkih mjesta na vrijeme, javila je Koalicija "Pod lupom".

Kasnilo se čak i tri sata s početkom glasanja, a na više mjesta bilo je prekinuto glasanje.

"Posmatrači koalicije 'Pod lupom' izvijestili su pozivni centar da su prekinuti izbori na svim biračkim mjestima u općini Stolac. Prekinuti su na način da su povučene sve glasačke kutije s izbornim materijalnom s biračkih mjesta", pojasnila je Jovana Kljajić, koordinatorica za odnose s javnošću za AA.

"Nezvanično, pojavile su se informacije da je došlo do narušavanja javnog reda i mira u Stocu. U popodnevnim satima, kandidat jedne partije je fizički napao predsjednika izborne komisije, dva člana su završila na pružanju ljekarske pomoći. Treći član se oporavlja kući, a izborni proces je prekinut. Ubrzo ili večeras ćemo donijeti odluke koje nam omogućava izborni zakon i to je jedini mogući način", rekao je predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić na današnjoj vanrednoj pres-konferenciji.

Suad Arnautović, potpredsjednik CIK-a dodao je da se čuo s predsjednikom Općinske izborne komisije Stolac Perićem koji je napadnut.

"On je u bolnici, povrijeđen je. U tom trenutku nastala je eskalacija na nekim drugim biračkim mjestima. Od informacija koje smo dobili od načelnika neke osobe s kapuljačama su došle i otuđile dio izbornog materijala", rekao je Arnautović.

Nakon što dobije zvanične izvještaje, CiK BiH moći će donijeti konačnu odluku koja se tiče izbornih procedura u ovom gradu.

Od 3.124.775 upisanih birača na redovna biračka mjesta u Bosni i Hercegovini do 15.00 sati izašlo je ukupno 1.240.212 birača, što je 38,78 posto.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić na konferenciji za medije je kazao da je to relativno dobar odziv.

Na biračka mjesta u FBiH izašlo je 700.829 ili 36,41 posto, a u Republici Srpskoj 508.336 ili 42,73 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije