Prekinute putne komunikacije od Bosanske Dubice do Kostajnice: 'Sela izolovana od ostatka svijeta'

0
Radiosarajevo.ba
Prekinute putne komunikacije od Bosanske Dubice do Kostajnice: 'Sela  izolovana od ostatka svijeta'
Foto: RINGIER / Bosanska Dubica i Kostajnica

Osim poplavljenih kuća, imanja, oranica i javnih površina, za stanovnike Bosanske Dubice i Kostajnice, najveći problem predstavljaju prekinute putne komunikacije.

Na izlazima iz ova dva grada, voda se izlila na magistralni put. Prema današnjoj situaciji, teško je u skorije vrijeme očekivati normalizaciju saobraćaja, piše Srpskainfo.

U Bosanskoj Dubici, crna tačka je naseljeno mjesto Špilja a u Kostajnici Ulica Ranka Šipke.

Lidl povlači iz prodaje jedan proizvod: 'Hitno ga vratite, ako ste ga kupili'

Lidl povlači iz prodaje jedan proizvod: 'Hitno ga vratite, ako ste ga kupili'

Za to vrijeme, alternativni pravci su preko dubičkih i kostajničkih sela. Radi se o uskim, makadamskim i oštećenim putevima koji su problematični i za traktore. Na privremenim obilaznicama, mnogo je udarnih rupa a kretanje veoma otežano.

U selu Verija, gdje se mora prijeći pet kilometara, uslovi za vožnju su očajni. Vozači negoduju, većinom iz Bosanske Dubice i okoline zato što u vrijeme svakog porasta vodostaja Une, voda u Špilji se izlije na cestu. Oni smatraju da se taj problem konačno mora riješiti, podizanjem nivoa ceste, kako bi izbjegli sadašnju problematiku.

"Sada su sva sela između Bosanske Dubice i Kostajnice praktično izolovana od svijeta. Nema načina pružiti medicinsku pomoć, bilo kome. Ni helikopter nema gdje da sleti a sanitetsko vozilo nikuda ne može proći. Sve je u Božijim rukama", kazali su stanovnici sela Johova, na pola puta između Dubice i Kostajnice, gdje je većina kuća danas poplavljena.

Bosanska Dubica i Kostajnica
Foto: RINGIER: Bosanska Dubica i Kostajnica

Identično rješenje neophodno je i na izlazu iz Kostajnice kao i u mjestu Gašnica kod Gradiške, gdje također Sava učestalo ugrožava putnu dionicu u ovom mjestu.

Inače, saobraćaj od Bosanske Dubice do Gradiške odvija se redovno, osim usporenja u Orahovi, zbog nedavnog odrona.

Više o novim poplavama u Bosni i Hercegovini čitajte OVDJE.

Bosanska Dubica i Kostajnica
Foto: RINGIER: Bosanska Dubica i Kostajnica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije