Prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine Općine Srebrenica

Fena
Prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine Općine Srebrenica
U Srebrenici je danas održana konstituirajuća sjednica Skupštine općine na kojoj su razriješeni dužnosti dosadašnji odbornici, općinski funkcioneri i rukovodioci, a novoizabrani položili svečanu zakletvu.

Na sjednici nije izabrano novo rukovodstvo Skupštine kako je bilo predviđeno dnevnim redom.

Nakon polaganja svečane zakletve, za riječ se javio dosadašnji potpredsjednik Skupštine općine i odbornik SDA Hamdija Fejzić, koji je tražio da se sjednica prekine. Njegov zahtjev nije dobio većinu glasova, pa su odbornici iz koalicije SDA/SBB/SBiH napustili sjednicu.

"Stav radne grupe koja je sinoć boravila u Srebrenici jeste da se izvrše nove konsultacije i novi dogovori o implementaciji izbornih rezultata, a to su razlozi zbog kojih smo tražili da se prekine sjednica i da nastavimo za sedam dana", pojasnio je Fejzić.

Odbornik iz koalicije SDA/SBB/SBiH Alija Tabaković kazao je da je SDA donijela zaključak da se danas neće učestvovati u konstituiranju vlasti.

"Nas osmero je napustilo sjednicu, budući da je jučer boravila u Srebrenici radna grupa iz Sarajeva predvođena Safetom Softićem, gdje je donesen zaključak da se danas ne ulazi u konstituisanje vlasti, imajući u vidu da još nisu ispunjeni uslovi koji su postavila udruženja prema bošnjačkm autoritetima, ali i unutar bošnjačkih predstavnika koji će činiti skupštinsku većinu. Kada se ispune svi uslovi, onda ćemo se mi vratiti i nastaviti učešće u radu Skupštine općine", rekao je Tabaković.

Novoizabrani načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić izrazio je nadu da će se sjednica Skupštine općine održati u što kraćem roku.

"Imamo dosta da radimo i imamo dobre namjere da pomognemo građanima Srebrenice, ali to nećemo moći ukoliko Skupština ne donese rebalans i nacrt budžeta, te plan rada za 2017. godinu. Dakle, mi ćemo učiniti sve da građani budu prioritet broj jedan", istakao je Grujičić.

Nakon pauze odbornici su donijeli zaključak da se sjednica prekine i ponovno zakaže za sedam dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije