Prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK - problemi nastali u Klubu Bošnjaka

2
Fena
Prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK - problemi nastali u Klubu Bošnjaka
Foto:FENA / Sjednica Skupštine ZDK

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić prekinuo je današnju konstituirajuću sjednicu novog skupštinskog saziva, s čime se ne slažu zastupnici nove parlamentarne većine, te žele nastaviti zasjedanje i izabrati novo rukovodstvo.

Do prekida sjednice, zastupnici su izabrali Dejana Kovačevića (NiP) iz reda Hrvata i Gorana Bulajića (DF) iz reda Srba u Radno predsjedništvo Skupštine, odnosno kandidate za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg. Predložena kandidatkinja iz Kluba zastupnika Bošnjaka nije dobila potrebnu većinu glasova u svom klubu.

Zastupnici Kluba zastupnika Bošnjaka danas su, većinom glasova, izabrali samo predsjednika i zamjenika predsjednika tog kluba - predsjednika Ćazima Huskića (SDA) i zamjenika Vahida Ramića, ali Behija Kulović iz Naše stranke, koja je na današnjem zasjedanju bila i jedini prijedlog za izbor u Radno predsjedništvo SZDK i za predsjedavajuću ili zamjenicu predsjedavajućeg, nije dobila potrebnu natpolovičnu većinu glasova u svom klubu.

Ko je preuzeo mandat u Skupštini KS umjesto Forte, Efendića i Karić?

Ko je preuzeo mandat u Skupštini KS umjesto Forte, Efendića i Karić?

"Nakon izjašnjavanja, taj je prijedlog dobio 12 glasova za, a 12 je bilo uzdržanih i bez glasova protiv. To znači da taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu. Klub Bošnjaka će u narednom periodu nastaviti s radom i da li je to sutra, kada se ukaže prilika, u najkraćem će roku dostaviti prijedlog za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg. Klub zastupnika Bošnjaka broji 24 zastupnika", navodi Huskić.

On negira primjedbe nekoliko zastupnika Kluba Bošnjaka iz reda političkih stranaka, koje su formirale većinu, da se današnjim neizborom Behije Kulović za Radno predsjedništvo Skupštine opstruira rad, jer u Radnom predsjedništvu, barem za sada, neće biti predstavnika Bošnjaka.

"To što se trenutno nismo opredijelili predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg SZDK, ne znači da je neka opstrukcija. U narednom periodu ponovo ide sjednica Kluba Bošnjaka i prijedlog za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg", izjavio je Huskić.

Nastavak sjednice: Hoće li Skupština KS danas izabrati delegate u Dom naroda FBiH

Nastavak sjednice: Hoće li Skupština KS danas izabrati delegate u Dom naroda FBiH

Procedurama je određeno da do srijede svi klubovi zastupnika dostave prijedloge za Dom naroda Parlamenta Fedracije Bosne i Hercegovine iz Skupštine ZDK-a, a liste će biti upućene u Centralnu izbornu komisiju BiH. nakon potvrde, liste će biti vraćene u Skupštinu, a sjednica će biti nastavljena.

Većinom glasova za predsjednicu Kluba zastupnika Hrvata u SZDK izabrana je Sanja Renić (BHI-KF), a za zamjenicu predsjednice Snježana Pandža (DF). Za predsjednika Kluba zastupnika Srba izabran je Mladen Simić (SDPBiH), a za zamjenika Goran Bulajić (DF).

Zastupnici su danas jednoglasno izabrali i privremenu Komisiju za izbor i imenovanje SZDK, ali zbog činjenice da Klub zastupnika Bošnjaka nije utvrdio svoj prijedlog za kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, kako je objasnio Huskić, nisu se stekli uslovi za nastavak rada te je prekinuo sjednicu.

Formiran novi saziv Skupštine KS: I Sebija Izetbegović preuzela mandat

Formiran novi saziv Skupštine KS: I Sebija Izetbegović preuzela mandat

Zastupnici parlamentarne većine tražili su od dosadašnjeg zamjenika predsjedavajućeg iz reda Srba Mladena Simića da nastavi voditi sjednicu. Simić je istakao kako prema Poslovniku Skupštine sjednicu mogu prekinuti samo zastupnici te da im ovom prilikom nije dopušteno ni da se izjasne o "prekidu sjednice".

Salu je napustilo 17 zastupnika SDA, HDZ-a, SBB-a i jedan zastupnik NES-a, dok je ostalo samo 18 zastupnika stranaka parlamentarne većine koji potpisuju zahtjev sekretaru skupštinske Stručne službe Ibrahimu Avdagiću da se vrati u salu te omogući rad zastupnicima nove većine.   

U nastavku je trebalo da se glasa o Odluci o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg SZDK i Odluke o obrazovanju Kolegija SZDK.

SZDK ima 35 zastupnika, od kojih su 24 članovi Kluba Bošnjaka, devet Kluba Hrvata te dvoje Kluba Srba, dok u novom sazivu nema zastupnika iz reda Ostalih pa taj klub neće biti ni formiran. Zbog potrebe da se obave sve procedure, zastupnici danas nisu mogli birati i delegate za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, u koji će iz tog kantona ići četiri zastupnika Bošnjaka, po dva Hrvata i Srbina, dok mjesto namijenjeno jednom zastupniku iz reda Ostalih neće biti ni popunjeno.

Novi zastupnici u Skupštini KS danas preuzimaju mandate: Evo ko će predstavljati građane

Novi zastupnici u Skupštini KS danas preuzimaju mandate: Evo ko će predstavljati građane

Novi saziv SZDK čini 11 zastupnika Stranke demokratske akcije (Alija Ogrić, Selvedina Sarajlić-Spahić, Mirnes Bašić, Ćazim Huskić, Erna Merdić-Smailhodžić, Emir Džafić, Fahrudin Čolaković, Emira Drnda-Čičeklić, Mirela Mateša-Bukva, Ibrahim Šišić i Selma Mlivić); po pet Bosanskohercegovačke inicijative–Kasumović Fuad (Sanja Renić, Alen Kapković, Amela Granić, Vinko Marić i Naida Delibašić-Alagić) i Socijaldemokratske partije BiH (Marina Mujkanović, Besim Smailbegović, Damir Memić, Jasminko Kapić i Mladen Simić); po tri zastupnika koalicije Željko Komšić – Za građansku državu – DF/GS (Goran Bulajić, Snježana Pandža i Hajrudin Fermić), Narod i Pravda (Amra Babić, Dejan Kovačević i Harun Čolić) te koalicije 11 hrvatskih stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (Ivo Tadić, Ivica Penić i Anita Paurić); dva zastupnika Narodnog evropskog saveza (Ramo Isak i Almina Sivić) i Saveza za bolju budućnost BiH (Omer Škaljo i Vahid Ramić) te jedna zastupnica Naše stranke (Behija Kulović).

Deveti saziv Skupštine ZDK-a moći će formirati osam klubova stranaka, dok jedino Naša stranka koja ima samo jednu zastupnicu, te ne može imati svoj stranački klub.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije