Prekinut štrajk prosvjetara u Livanjskom kantonu

Radiosarajevo.ba
Prekinut štrajk prosvjetara u Livanjskom kantonu

Nezavisni sindikat osnovnog obrazovanja i vaspitanja Livanjskog kantona odlučio je da "zamrzne" štrajk, pošto je dobijena pisana garancija da će nova kantonalna Vlada biti što prije formirana. Nastava će početi već u utorak, saopšteno je iz ovog sindikata.

U saopštenju se navodi da su se, nakon današnjeg razgovora predstavnika sindikata sa predstavnicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, ove dvije političke stranke, kao najizvjesniji dio buduće Vlade, obavezale da će učiniti sve kako ne bi došlo do ponovnog "odmrzavanja" štrajka prosvjetnih radnika.

Iz sindikata ističu da zadržavaju pravo ponovnog stupanja u štrajk bez pokretanja nove procedure ukoliko ekonomsko-socijalni položaj prosvjetnih radnika bude doveden u pitanje, a dva HDZ-a obavezala su se da će zahtjeve Sindikata rješavati pregovorima nakon formiranja nove Vlade i resornog ministra.

Sindikat osnovnog obrazovanja i vaspitanja Livanjskog kantona pozvao je učenike osnovnih škola i prosvjetne radnike da u utorak dođu na nastavu po rasporedu časova.

Prosvjetni radnici ovog kantona stupili su u generalni štrajk 8. februara u opštinama Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar zbog neformiranja nove kantonalne Vlade, neusvajanja budžeta za tekuću godinu i nepoštivanja kolektivnog ugovora.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije