Pregovori s resornim ministarstvom RS-a okončani neuspjehom

Radiosarajevo.ba
Pregovori s resornim ministarstvom RS-a okončani neuspjehom

Ponuda vlasti Republike Srpske u vezi s nastavnim planom i programom za bošnjačku djecu iz Konjević-Polja nije prihvatljiva, jer ne nudi elementarno pravo na obrazovanje, a što podrazumijeva nastavu na bosankom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Istaknuto je to večeras na pres-konferenciji održanoj u šatorskom naselju ispred OHR-a, na kojoj su predstavnik roditelja učenika iz Konjević-Polja i njihov pravni zastupnik javnost upoznali o rezultatima dvomjesečnih pregovora, uz ocjenu da nije ispunjen ni minimum njihovih zahtjeva. 

"Svi pregovori s resornim ministarstvom RS-a uz posredstvo međunarodne zajednice okončani su neuspjehom", kazao je predstavnik roditelja Muhizin Omerović, navodeći da je novim sedmičnim rasporedom predmeta predviđeno pet časova srpskog, a samo jedan maternjeg (bosanskog) jezika.

Pozvao je predstavnike vlasti i institucije države BiH da osiguraju školovanje djece iz Konjević-Polja na odgovarajući način, odnosno organiziranje nastave u skladu s roditeljskim zahtjevima.

Pravni zastupnik roditelja bošnjačkih učenika iz Konjević-Polja, advokat Nedim Ademović podsjetio je da još nije institucionaliziran školski odbor u Osnovnoj školi "Petar Kočić" u skladu s dogovorom, te da je vlast u RS-u jasno pokazala da, ne samo u Konjević-Polju, nego i u bilo kojoj školi u tom bh. entitetu ne dozvoljava nacionalnu grupu predmeta.

"Oni su sada ponudili jedan sasvim novi program koji nema bilo kakvo utemeljenje, niti u zakonima, niti u političkom dogovoru iz 2002. godine ministara obrazovanja dvaju entiteta", potcrtao je Ademović, navodeći da se radi o konceptu karakterističnom za nacionalne države, koje nacionalnim manjinama daju određena prava, a da ne bi izgubili vlastiti identitet.

Ocijenio je to neprihvatljivim za BiH, naglašavajući da je RS multietnički entitet tri konstitutivna naroda u kojem su bosanski, srpski i hrvatski jezik ravnopravni službeni jezici i prema Ustavu BiH i Ustavu RS-a.

Ademović je, nadalje, naveo da je međunarodna zajednica u posljednjih mjesec dana uložila određeni napor na planu rješavanja ovog pitanja, te da je očigledno da ona nema kapacitet da prisili vlasti u RS-u da se vrate u okvire ustava i zakona.

Istovremeno, izrazio je bojazan da će međunarodna zajednica pokušati da se "izvuče" iz kompletnog procesa, te da bi već od sutra vlast u RS-u mogla krenuti s raznim vrstama postupaka protiv roditelja i djece iz Konjević-Polja.

"Zvanični stav je da djeca i roditelji iz Konjević-Polja nastavljaju bojkotovati nastavu, zato što je prema Konvenciji o pravima djeteta, roditeljska dužnost da zaštite identitet djeteta", poručio je advokat Ademović, uz ocjenu da ono što se nudi iz RS-a predstavlja program koji asimilira i predstavlja oblik diskriminacije, neprihvatljiv za jednu državu u Evropi u 21. stoljeću.

Najavio je da će on kao zastupnik već sutra aktivirati sve tužbe te da će se pravna borba nastaviti pred lokalnim sudovima, uključujući i Ustavni sud BiH, kao i da će se, ukoliko izostane odgovarajuća interventna zaštita u BiH, obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Inače, roditelji i djeca iz Konjević-Polja svoja prava od 9. oktobra traže pred OHR-om, gdje su podigli šatorsko naselje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije