Predstavnički dom odobrio Prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH

0
Fena
Predstavnički dom odobrio Prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH
FOTO: Fena / Ilustracija / Predstavnički dom FBiH

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je večeras na vanrednoj sjednici Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za period januar - mart 2022. godine.

Ovu odluku je prethodno danas, na hitnoj telefonskoj sjednici, utvrdila Federalna vlada.

Prijedlogom odluke je utvrđen iznos privremenog finansiranja FBiH, do donošenja Budžeta FBiH za 2022., za prva tri mjeseca od 1.116.181.228 KM, a na temelju tromjesečnog prosjeka izvršenja Budžeta u periodu januar - septembar 2021.

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Prema obrazloženju, zakonska obaveza za donošenje Odluke o privremenom finansiranju propisana je u članu 35. Zakona o budžetima u FBiH.

Prema saopćenju Vlade, ona je na 297. sjednici održanoj 30.12.2021. godine razmatrala Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu te ga uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku s ciljem osiguranja sredstava potrebnih za nesmetano izvršenje obaveza iz osnova unutrašnjeg i vanjskog duga, socijalnih davanja, invalidnina i mirovina.

Međutim, na 29. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, održanoj tokom današnjeg dana, hitni postupak nije odobren i budžet je proceduralno vraćen u formu nacrta te kao takav odobren većinom glasova. Slijedi utvrđivanje konačnog prijedloga koji moraju odobriti oba doma Federalnog parlamenta da bi budžet stupio na snagu.

Prema članu 35. Zakona o budžetima, ako Parlament ne donese budžet prije početka fiskalne godine, privremeno se, na osnovu odluke o privremenom finansiranju, nastavlja finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta. Privremeno finansiranje može najduže trajati prva tri mjeseca fiskalne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije