Predstavnički dom o granicama BiH i Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Predstavnički dom o granicama BiH i Hrvatske

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Bursać pokrenuo je poslaničku inicijativu da se sagleda stanje na graničnim prelazima sa Hrvatskom i ustanovi da li ima problema sa prelaskom građana i roba.

Bursać navodi da je granični prelaz u Kozarskoj Dubici u potpunosti zatvoren tako da ni pješaci ne mogu prelaziti. Dodaje da je potrebno hitno sagledati i eventualno riješiti sve probleme građana na svim prelazima, a koje je moguće riješiti, obzirom da je Hrvatska sada članica EU.

Bursać je za Fenu pojasnio da su ga partijske kolege iz Kozarske Dubice zamolile da postavi ovo pitanje, "jer i njih pitaju građani svakodnevno zašto ne mogu preći granični prelaz u Kozarskoj Dubici".

"Obzirom da postoje neka pravila sada oko graničnih prelaza, mene zanima, prije svega, zašto je zatvoren granični prelaz, na koji način bi se mogao otvoriti za prelaz robe, građana, vozila i da vidim da li je to jedini slučaj, a ja mislim da nije", kazao je Bursać.

Dodao je kako njega interesuje pitanje kako i na koji način doći do toga da ljudi mogu prelaziti granične prelaze gdje su prelazili dosad, prije nego što je Hrvatska ušla u EU.

Po njegovim riječima, to je životno pitanje koje jako mnogo znači svakome onome ko živi uz granicu

"U razgovoru s nekim kolegama vidim da i u Hercegovini ima istih problema. Inicijativu sam pokrenu da vidimo kako da riješimo te probleme, eventualno, da se upoznamo s tim situacijama, jer to tišti mnogo građana BiH", kazao je Bursać.

Ova Bursaćeva inicijativa trebala bi se naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH zakazane za sutra u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije