Predstavnički dom danas o budžetu

Radiosarajevo.ba
Predstavnički dom danas o budžetu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici koja je počela jutros u Sarajevu, u prvom čitanju, razmatrati Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. 
 
Predsjedništvo BiH predložilo je ovogodišnji budžet od 1.051.823.000 KM. Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH podržala je principe predloženog budžeta. 
 
Poslanici će, u prvom čitanju, razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o carinskoj politici BiH. 
 
Među brojnim zakonima koji su na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama - Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH; Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH; Zakona o postupku prisilne naplate indirektnih poreza te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH. 
 
S prethodno najavljenog dnevnog reda skinuto je nekoliko tačaka među kojima su Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme praznika BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o državljanstvu BiH.
 
Navedeni zakoni skinuti su s dnevnog reda na zahtjev Ustavnopravne komisije, a predsjedavajući te komisije Šefik Džaferović je pojasnio da prilikom razmatranja nekih važnih zakona na sjednici Komisije nisu bili prisutni njihovi predlagači. 
 
Na početku današnje sjednice svečanu izjavu dao je Bariša Čolak koji će obavljati funkciju poslanika u Predstavničkom domu državnog parlamenta umjesto Draga Čovića kojem je prestao mandat nakon što je izabran u Dom naroda PSBiH. 
 
Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović je, prije usvajanja dnevnog reda današnje sjednice, kazao da su poslanici obaviješteni na osnovu okvirnog plana za  juni da je za 17. juni  bila planirana sjednica Predstavničkog doma posvećena odobrenju imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 
 
„Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH je održala sjednicu 16. juna i zaključila da će u narednih sedam dana donijeti preporuku u vezi s onim šta je nadležnost te komisije. Zbog toga smo tu sjednicu prolongirali privremeno. Sutra bi trebala biti sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara, nakon čega, ubrzo, i sjednica Doma“, kazao je Bećirović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije