'Predstavnici u Vladi FBiH dužni poštivati odluke Budimira'

Radiosarajevo.ba
'Predstavnici u Vladi FBiH dužni poštivati odluke Budimira'

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine utvrdio je da je federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata Zukan Helez u obvezi postupati po Odluci o razrješenju članova Revizorskog tima za koordinaciju, a koju je donio predsjednik FBiH Živko Budimir.

Radi se o timu koji je zadužen za planiranje, nadzor i koordiniranje revizije korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, a čije je članove dužnosti razriješio predsjednik FBiH Odlukom od 11. aprila 2012. Ustavni sud je ovu odluku donio danas nakon javne rasprave koja je održana 9. aprila 2013.

Ustavni sud je, javlja agencija Fena, razmotrio sve navode i činjenice koje proizilaze iz dokaza te konstatirao da su Odluke koje je donio predsjednik FBiH na snazi te da postoji obaveza postupanja.

„Odluka Ustavnog suda FBiH potvrđuje ono što sam sve vrijeme i govorio u javnosti, a to je da su predstavnici u izvršnoj vlasti, Vladi FBiH, dužni poštivati instituciju predsjednika FBiH i provoditi njegove odluke“, kazao je novinarima nakon saopćavanja odluke Ustavnog suda, predsjednik FBiH Živko Budimir.

Podsjetio je da Ustavni sud FBiH nije ulazio u meritum odluke, odnosno, da li je ona u skladu sa zakonima ili ne: „Spor je pokrenut po pitanju provođenja odluka predsjednika FBiH i Ustavni sud FBiH je jasno rekao da je Helez bio dužan provesti odluku predsjednika FBiH. Sada ćemo razmotriti posljedice i postupke koji slijede nakon ovakve odluke Ustavnog suda FBiH.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije