Predstavnici stranaka iz RS danas o odluci Valentina Inzka

10
Radiosarajevo.ba
Predstavnici stranaka iz RS danas o odluci Valentina Inzka
Foto: Arhiv / Valentin Inzko

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, pozvao je danas na sastanak predsjednike svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u, povodom najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka.

Na ovom sastanaku najodgovorniji politički predstavnici u RS-u trebalo bi da usaglase stavove u vezi sa posljednjom odlukom visokog predstanika o nametanju zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Početak sastanka zakazan je u 16 sati u prostorijama Parlamenta.

Prisustvo su potvrdile i stranke iz opozicije. 

Tokom vikenda SNSD je organizovao i potpisivanje peticije u nekoliko gradova protiv odluke Valentina Inzka.

Podsjetimo, Milorad Dodik je vidno uznemiren kazao kako će krenuti u disoluciju te ponovo negirao genocid.

Dodik je jučer pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju zakona koji je nametnuo visoki predstavnik, ali kojom se isto tako izražava sraman stav da se, "uz uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije desio genocid".

On je izjavio da je pokretanje peticije, kao vid protesta protiv anticivilizacijske odluke Valentina Inzka, njegov lični čin otpora prema jednoj takvoj odluci.

Dodik je naglasio da je peticiju potpisao slobodno i s punom sviješću o važnosti teme i trenutka i prepušta svima da slobodno odluče hoće li se svojim potpisom pridružiti njemu.

"Isto tako želim da podržim sve pojedince i organizacije koji će na bilo koji način pružiti otpor i dići glas protiv jednog tako nakaradnog akta na koji nije imao pravo ni izabrani, a kamoli neizabrani autoritet. Ako su to i peticije koje bi pokrenuli kao političke partije i to podržavam, jer smatram da ovo nije trenutak za partijska nadgornjavanja i da je ovo trenutak kada treba da pokažemo nacionalno jedinstvo", istakao je Dodik.

S druge strane, Nebojša Vukanović, neovisni zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a na svom blogu piše da je peticija doživjela debakl u Banjoj Luci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije