Ambasadori međunarodne zajednice u Vijeću ministara zbog finansiranja izbora

1
Radiosarajevo.ba
Ambasadori međunarodne zajednice u Vijeću ministara zbog finansiranja izbora
Foto: Twitter / Sastanak u Vijeću ministara BiH

U toku je sastanak u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine sa ambasadorima Europske unije, OSCE-a,Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije u vezi sa blokadom finansiranja Općih izbora 2022. godine.

U ime Vijeća ministata sastanku prisustvuju Zoran Tegeltija, predsjedavajući, i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Iako je pozvan, ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) nije se pojavio.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Podsjetimo, na sjednici Vijeća ministara održanoj 17. maja nisu osigurana sredstva za finansiranje izbora koji se trebaju održati u oktobru ove godine.

Bošnjački i srpski ministri u Vijeću ministara glasali su da se na toj telefonskoj sjednici nađe tačka o izdvajanju novca za izbore, no to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv, jer je prethodno ministar finansija i trezora objasnio kako je takva odluka protivna zakonu.

Rok za izdvajanje sredstava za finansiranje izbora istekao je 19. maja, a s obzirom na to da budžet za ovu godinu na nivou države još nije usvojen, još uvijek nije poznato na koji će se način finansirati izbori.

Sastanak u Vijeću ministara BiH - undefined

Foto: Twitter: Sastanak u Vijeću ministara BiH

Iz Delegacije EU su ranije saopćili da "ministri HDZ-a BiH koji blokiraju odluke o finansiranju predstojećih izbora iskazuju nepoštovanje prema demokratiji".

"Nema sumnje da će biti osigurana finansijska sredstva za izbore. Ako bude potrebno, i kao krajnja mjera, preko Bonskih ovlaštenja", kazali su za Radiosarajevo.ba u Delegaciji EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije