Predstavljeno predsjedavanje BiH CEFTA-om u 2013.

Radiosarajevo.ba
Predstavljeno predsjedavanje BiH CEFTA-om u 2013.


Bosna i Hercegovina je predstavila prioritete tokom jednogodišnjeg predsjedavanja organizacijom CEFTA 2013. godine, javlja agencija Anadolija.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, na konferenciji za novinare, kazao je da bh. predsjedavanje CEFTA-om koje BiH preuzima od Albanije prilika i za promovisanje države i da predstavlja izazov za BiH.

"Ovo je prilika u kojoj će BiH biti centar regiona, bar kada govorimo o trgovini. Ovo također predstavlja i izazov za nas s obzirom na aktivnosti koje će se desiti i pripreme zajedničke strategije do 2020. godine. U ovoj godini, Hrvatska izlazi iz CEFTE polovinom godine, što je jako važno za sve članice", izjavio je ministar Šarović.

On je kazao da je pokrivenost uvoza izvozom u 2008. godini, kada je BiH pristupila CEFTA sporazumu, bila 50 posto.

"Krajem 2012. godine ta pokrivenost iznosi 65 posto što ukazuje da se BiH približava svom strateškom cilju, a to je da bude ravnopravan partner zemalja CEFTA. Pokrivenost uvoza izvozom u 2011. godini bila je 70 posto", kazao je on.

Ministar je naglasio da je tokom 2012. povećan izvoz poljoprivrednih proizvoda za više od 13 posto, te da je istovremeno došlo do smanjenja uvoza poljoprivrednih proizvoda do sedam posto, što je povećalo pokrivenost uvoza i izvozom.

"Daljnje intenziviranje i promocija trgovine u okviru CEFTA zemalja, liberalizacija usluga u okviru CEFTA zemalja i uklanjanje administrativnih i svih drugih barijera su ključni prioriteti BiH tokom ovog predsjedavanja. U 2013. godini održat će se niz susreta na različitim nivoima CEFTA zemalja, tako da će BiH odnosno Sarajevo biti centar regiona. Obezbijeđena su sredstva za predsjedavanje, a ovo je prilika i da se zahvalimo Evropskoj komisiji koja je kroz različite projekte i programe pomogla BiH u ovoj godini", izjavio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije