Registar imenovanih lica u Sarajevu već otkrio prve neregularnosti

N. Ka.
Registar imenovanih lica u Sarajevu već otkrio prve neregularnosti
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sa prezentacije Registra
Registar više od 3.000 osoba imenovanih u više od 300 organa rukovođenja, upravljanja i nadzora Kantona Sarajevo od danas je javno dostupan.

Registar imenovanih osoba uspostavljen je zaključkom Vlade KS, a na prijedlog incijativu Tima za borbu protiv korupcije Vlade KS. Projekt je podržala misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Erduan Kapidžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom vlade KS, kazao je da je ideja o uspostavi registra proistekla iz potrebe da se u cilju javnog interesa može boriti protiv sukoba interesa. Dodao je i da je bilo otpora uspostavi ovog registra, ali nije precizirao ko je bio protiv.

Kapidžić je naveo da je registar već pokazao neke neregularnosti, a jedna od njih je: "Imali smo osobu koja je primala dvije plate na različitim pozicijama, što je protuzakonito." Registar je otkrio i primjere nepotizma u jednoj od komisija za zapošljavanje.

Šef misije OSCE-a u BiH Bruce Berton kaže da OSCE s velikim ponosom pruža borbu u ovoj borbi.

„Kada postanete javni zastupnik, mijenjate lični za javni interes, a kada to neko ne ostvari to je poraz", kazao je Berton.

Registar neće biti samo od koristi KS i njegovim građanima, već on treba da posluži kao temelj za dalji rad i napredak.

Registar možete pogledati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije