Predstavljen projekat liječenja i zbrinjavanja povratničke populacije

S. Dž.
Predstavljen projekat liječenja i zbrinjavanja povratničke populacije
U Sarajevu je predstavljen projekat preventivnih pregleda i terapija, pomoći u liječenju i zbrinjavanju povratničke populacije.

Projekat će biti realiziran u organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Islamske zajednice u BiH.

Projekat podrazumijeva posjete ljekarskih timova povratničkim mjestima, ginekološke i druge preglede, te nabavku portabilnog ultrazvučnog aparata. Namijenjen je povratničkoj populaciji bez zdravstvenog osiguranja, starim i iznemoglim bez pratnje, te svima koji su iz različitih razloga uskraćeni za potrebnu ljekarsku njegu.

Kampanja će se provoditi u ovoj godini, a početak kampanje planiran je 14. maja u Glamoču. U narednih šest mjeseci planirano je šest ovakvih akcija, u Kotor Varoši, Prnjavoru, Srebrenici, Bijeljini i drugim mjestima.

Ovaj humani projekat započeo je prošle godine u Kozarcu, od tada su imali 79 akcija u BiH, ali i jednu u susjednoj Srbiji za pomoć izbjeglicama sa Istoka.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini - Uprava za vanjske poslove i dijasporu realizirat će ovaj projekat u saradnji sa Medicinskom asocijacijom BIMA, Fondacijom Muharem Berbić, te uz partnerstvo Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo.

Mithat H. Kurtović, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS-a, rekao je na press konferenciji da će posebno obratiti pažnju na prevenciju karcinoma grlića materice i karcinoma dojke, sve češćih bolesti kod žena, jer povratnice nemaju adekvatnu ginekološku zaštitu.

Hasan Mrkonja iz Medicinske asocijacije BIMA uputio je apel da se volonterima i specijalistima pomogne pri nabavci ultrazvučnih i EKG aparata koje su do sad posuđivali iz domova zdravlja.

Pored ljekarskih usluga, povratnicima će podijeliti i lijekove za dva mjeseca, te nastaviti liječiti povratnike ukoliko dijagnosticiraju neki zdravstveni problem.

Organizatori očekuju da će se u projekat uključiti i drugi medicinski radnici.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije