Predstavljanje programa zbrinjavanja izbjeglica

Radiosarajevo.ba
Predstavljanje programa zbrinjavanja izbjeglica


Nacionalni koordinatori Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije danas će u Sarajevu predstaviti zajednički Program trajnog zbrinjavanja izbjeglica i raseljenih osoba u regionu.

"Bosna i Hercegovina do sada je prikupila oko 3.300 zahtjeva za rekonstrukciju u svrhu povratka i to je u cilju prepoznavanja, odnosno identificiranja one skupine koju smo mi označili kao prioritetnu ili ciljanu u okviru Regionalnog stambenog programa, a to su povraci iz Hrvatske i iz Srbije u BiH", kazao je Agenciji Fena pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić.

Ukoliko bismo realizirali, ili u najvećem dijelu realizirali ovaj dio našeg plana, mi bismo ustvari, dodao je on, riješili probleme raseljenja između BiH i Hrvatske i BiH i Srbije na način da svi oni koji žele da se vrate u BiH mogu to i napraviti u okviru Regionalnog stambenog programa.

Već se, kazao je Nenadić, primičemo onoj fazi kada program treba i operativno startati.

Po njegovim riječima, najvažnije pitanje u ovoj fazi jeste kada će početi i konkretna gradnja stambenih jedinica, odnosno konkretna implementacija.

"Ohrabrujuće je da je značajan iznos novca već na računu Regionanog stambenog fonda, odnosno fonda koji je otvoren pri Razvojnoj banci Vijeća Evrope i vrlo skoro krećemo u operativnu fazu, dakle odabir korisnika, objavljivanje tendera i početak konkretne implementacije, što očekujemo već u ljeto ove godine", kazao je Nenadić.

Informativna kampanja Regionalnog stambenog programa koji se finansira iz sredstava prikupljenih na Donatorskoj konferenciji u Sarajevu provedena je kao dio zajedničke promocije u Srbiji i Hrvatskoj, a nakon konferencije u Bosni i Hercegovini naredna će biti organizirana u Crnoj Gori 17. aprila. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije