Predsjedništvo imenovalo Kukića za Vijeće ministara

Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo imenovalo Kukića za Vijeće ministara


Predsjedništvo BiH imenovalo je danas u Sarajevu Slavu Kukića, kandidata SDP-a, za mandatara Vijeća ministara BiH. Osim Kukića, Predsjedništvo BiH je, nakon što su ispunjeni svi zakonski uslovi za održavanje ove sjednice, razmatralo kandidaturu i Borjane Krišto i Mladena Ivankovića Lijanovića.

Radmanović: Morat ćemo ponovo

Radmanović je pojasnio da su članovi Predsjedništva na tajnom glasanju ocjenjivali ocjenama od jedan do tri sve troje kandidata: Kukića koga su predložile stranke "Platforme", Borjanu Krišto, kandidatkinju HDZBiH i HDZ1990, i Mladena Ivankovića Lijanovića iz NS Radom za boljitak. Nijedan kandidat nije mogao ostati neocijenjen od bilo kojeg člana Predsjedništva.

Budući da je glasanje bilo tajno, Radmanović je bio u mogućnosti samo da kaže rezultate glasanja, ali ne i kako je koji član Predsjedništva glasao: Kukić je dobio sedam bodova, Ivanković Lijanović šest i Krišto pet. 

Predsjedavajući je najavio da će Predsjedništvo BiH danas ili sutra završiti sve tehničke procedure da bi se o Kukiću mogao izjasniti i parlament.

Po njegovim riječima, Predsjedništvo BiH je uradilo sve što je trebalo i kašnjenja u konstituiranju drugih organa se ne događaju zbog Predsjedništva, koje je djelovalo u skladu s Ustavom.

"Nije nam drago što čujemo da ćemo morati ponovo birati", kazao je Radmanović, ocijenivši da bi se nakon mogućeg nepotvrđivanja Kukića u parlamentu BiH mogla naći u još dubljoj krizi.

On je iznio mišljenje da je sistem, odnosno izmjena Ustava, napravila ovakvo stanje, jer je izvorni Dayton predvidio tri člana Predsjedništva BiH i tri državna ministra te "problema nije bilo dok su bila tri ministra".

Odgovarajući na novinarska pitanja, Radmanović je ponovio stav stranke iz koje dolazi, SNSD-a, da je njen partner iz Federacije BiH HDZBiH i da je opredjeljenje SNSD-a da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude Hrvat iz stranke koja je osvojila najviše glasova Hrvata, u ovom slučaju Borjana Krišto.

Kukić već planira

Prema proceduri, nakon tajnog glasanja po preferencijalnom sistemu Predsjedništvo BiH trebalo bi da pisanu odluku sa imenom kandidata koji je dobio najviše bodova dostavi na potvrdu Komisiji za izbor i imenovanje Vijeća ministara BiH pri Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić izjavio je za Agenciju Onasa da je prvi posao koji će uraditi biti uspostavljanje komunikacije sa predstavnicima političkih partija koje participiraju u radu Parlamenta BiH i da će pokušati sa njima postići dogovor o budućem Vijeću ministara i radu parlamentarne većine.

“Osobno mislim da na taj način mogu doprinijeti uspostavljanju pokidanih veza između političkih partija na bh. političkoj sceni, uzrokovanih greškama sa različitih strana, jer tako možemo koncentrirati ukupnu bh. političku i drugu energiju na susrete sa važnim procesima koji nas očekuju”, kazao je Kukić.

Dodik ga neće podržati

Iako se očekivalo da će podršku dobiti Borjana Krišto, kandidatkinja HDZ-a BiH, a koju podržava i SNSD, iz kojeg je Nebojša Radmanović, izgleda da je Bakir Izetbegović ipak podržao kandidata SDP-a.

Međutim, ovaj prijedlog Predsjedništva ne znači da Kukić ima mandata da formira Vijeće ministara. Naprotiv, Kukić najvjerovatnije neće ni proći proceduru u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine.

Kukić, osim ako se ne desi neko međustranačko čudo, neće dobiti podršku Milorada Dodika i SNSD-a, što će reći da neće imati entitetsku većinu pri glasanju u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ako Predstavnički dom ne prihvati Kukića, onda je Predsjedništvo dužno imenovati drugog mandatara.

Ipak, sudeći po nekim špekulacijama, može se desiti da Dodik izda svog starog partnera Čovića i podrži kandidata Platformaša.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije