Predsjedništvo BiH: Uradimo malo više za BiH i svima će nam biti bolje (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH: Uradimo malo više za BiH i svima će nam biti bolje (FOTO)

U Predsjedništvu BiH danas je upriličen svečani prijem povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH kojem je prisustvao veliki broj zvanica iz društvenog i političkog života BiH kao i stranih ambasadora.

Dobrodošlicu gostima poželio je predsjedavajući Predsjedništava BiH Dragan Čović koji je uz Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, bio domaćin svečanog prijema.

"U vrijeme kad obilježavamo Dan neovisnosti mi smo još uvijek izloženi sa svih strana i jako smo ranjiva organizacija kao društvena zajednica. Pozdravio sam vas u ime Predsjedništva BiH, iako sva tri člana Predsjedništva nisu zajedno. To ne umanjuje ni značaj ovog dana, niti  značaj povjesti i vremena koje smo prošli svi zajedno, ali ima i jedna posebna obaveza koju su tri člana Predsjedništva BiH  uzela na sebe  još prije godinu i četiri mjeseca, da ni jednom odlukom neće dovoditi u pitanje instituciju koju predstavljaju i da će svaki put gdje da da odu, pojedinačno i zajedno, punim srcem predstaviti svoju domovinu BiH", kazao je Čović u prigodnom obraćanju.

Naglasio je da BiH ima svoju budućnost, a to je prije svega euroatlanska budućnost, te da je zbog toga ponosan da, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH može, neko vrijeme nakon  predaje našeg zahtjeva za članstvo u EU, ustvrditi da smo napravili jedan veliki korak.

Čović je dodao da je uvjeren da nikad nije bilo bolje vrijeme za predaju jednog takvog zahtjeva, a da je na nama da sada ubrzano zajedno sa prijateljima iz EU i međunarodnih institucija u BiH radimo na tome da bi dobili pozitivno mišljenje u ovoj godini, a da iduće godine postanemo i kandidati za EU.

"Vrijeme je da se ne bavimo stvarima koje nas razlikuju već da stvaramo ambijent i državu u koju će se ljudi vraćati. Davno sam  rekao da nema ljepše zemlje od BiH. Moramo donositi hrabre i odlučne odluke. Ne vidim zašto bi neko smatrao podjelu zemlje što se zahtijeva da neko ima informiranje na svom jeziku, ako neko želi pravo da mu drugi ne biraju predstavnike", istakao je Čović.

On je pozvao pripadnike međunarodne zajednice da podrže BiH na njenom euroatlantskom putu jer je  BiH faktor stabilnosti u regionu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je novinarima  kako je optimista i vjeruje da će koalicioni partneri napraviti ambijent u kojem će svaki građanin voljeti ovu zemlju.

Kako je poznato, prije 24 godine 1. marta  saopćeni su rezultati referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine prema kojima se više od dvije trećine građana izjasnilo za stvaranje nezavisne države. Taj se dan svake godine obilježava kao Dan nezavisnosti BiH, međutim ne i u entitetu Republika Srpska.

Na glasanje je  izašlo 64,3 posto građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih 99,4 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije