Predsjedništvo BiH o međudržavnim sporazumima

Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH o međudržavnim sporazumima

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 40. redovna, bit će održana u ponedjeljak u Sarajevu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Na predloženom dnevnom redu je Prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja više međudržavnih sporazuma.

Među njima su odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, zatim memorandum o razumijevanju između Snaga Evropske unije (EUFOR) i Ministarstva odbrane BiH/ Oružanih snaga BiH te sporazum između ministarstava odbrane Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije vezano za vazdušni nadzor i studiju komunikacijskih zahtjeva za BiH, Crnu Goru i Makedoniju u podršci Balkanskom regionalnom pristupu protivvazdušnoj odbrani BRAAD.

U najavljenom dnevnom redu je i više informacija.

Neke od njih se odnose na učešće Oružanih snaga BiH u misiji NATO-a u Afganistanu u periodu nakon 2014. godine te na rješavanje viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava i analizu tla prilikom takvih operacija.

Članovi Predsjedništva razmotrit će predložene odluke o pokretanju postupka za pristupanje BiH sporazumu o vojnim mirovnim snagama jugoistočne Evrope (MPFSEE), zatim o imenovanju vanjskog revizora za obavljanje revizije i godišnjih računa i evidencija Centralne banke BiH te izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za period januar - juni ove godine.

Ugovori o izručenju te o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima između Bosne i Hercegovine i Republike Albanije, o izručenju i pravnoj pomoći u krivičnim stvarima te o transferu osuđenih osoba između BiH i Turske, također su na dnevnom redu, kao i prijedlog odluke o pomilovanju osuđenih osoba.

Članovi Predsjedništva BiH trebalo bi da odluče i o sporazumu i određivanju potpisnika za protokol između Ministarstva sigurnosti BiH te ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog centra za policijsku saradnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije