Predsjedništvo BiH o mandataru Vijeća ministara

Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH o mandataru Vijeća ministara

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zakazalo je za danas u Sarajevu hitnu sjednicu na kojoj bi trebalo da imenuje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, prenose agencije.

Nakon konsultacija sa strankama zastupljenim u državnom parlamentu održanim početkom ovog mjeseca, za funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH predloženi su Borjana Krišto, Slavo Kukić i Mladen Ivanković Lijanović.

Predsjedništvo BiH će danas, nakon tajnog glasanja po preferencijalnom sistemu, donijeti pisanu odluku sa imenom kandidata koji je dobio najviše bodova i dostaviti je na potvrdu Komisiji za izbor i imenovanje Savjeta ministara BiH Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Potsjetimo, Borjanu Krišto kandidirale su Hrvatska demokratska zajednica BiH i HDZ 1990, Slavu Kukića kao nestranačkog kandidata političke stranke okupljene oko zajedničke platforme, dok je pisana obavijest o kandidaturi Mladena Ivankovića Lijanovića, člana Narodne stranke "Radom za boljitak", stigla od njega lično predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću.

Početak sjednice Predsjedništva BiH zakazan je za 12 sati, a nakon sjednice planirano je da predsjedavajući  Predsjedništva Nebojša Radmanović održi pres-konferenciju, kada će javnosti biti saopšteni rezultati glasanja.

Nema naznaka o parlamentarnoj većini

Među političkim strankama nema naznaka o dogovoru parlamentarne većine na državnom nivou, iako bi već u petak trebala biti podržana odluka koju će članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine donijeti sutra u podne, prenosi FTV.

 ”Vijeće ministara BiH na različite načine može biti formirano, ali mi u SDP-u smatramo da jedino efikasno Vijeće ministara može biti ono koje će okupiti stranke na osnovu konkretnih programskih prioriteta”, kaže predsjedavajući Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović.

 ”Mi želimo kao platformska grupa stranaka da u Vijeću ministara imamo potpuno jednak odnos snaga - 5:5, i da na taj način se sami natjeramo da se dogovaramo između sebe”, kaže Šemsudin Mehmedović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

 SNSD, SDS i dva HDZ-a podržat će Borjanu Krišto, a Slavu Kukića stranke okupljene oko platforme SDP-a. Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić rekao je da očekuje da Predsjedništvo izabere Kukića iako je, kaže, jedina varijanta da on prođe Parlament – da ga podrži i SNSD.

 ”Da bi ga podržao pretpostavka je da tu nema HDZ-a ili da HDZ odustane od svojih principa i pristane na to da da samo dva ministra iz reda hrvatskog naroda, a da trećeg dadnu stranke platforme, tada je vrlo lako postići dogovor. No, nisam siguran da će to HDZ uraditi”, smatra Ivanić.

 “Poznato je da dva HDZ-a računaju na tri hrvatska mjesta: predsjedavajućeg i još dva ministarstva”, kaže portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar.

 Opozicione stranke smatraju da su izborni pobjednici trebali ranije otvoreno reći mogu li ili ne mogu dogovoriti podršku mandatara.

 ”Pojedine političke stranke, zahvaljujući instrumentima koje imaju prilikom glasanja jednostavno cijeli taj proces svode na podjelu po nacionalnom i entitetskom principu”, smatra Beriz Belkić, poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

 ”Relevantni ili relativni pobjednici nisu napravili koaliciju koja bi osigurala siguran prolaz jednog od kandidata”, kaže Mirsad Đugum, predsjedavajući Kluba SBB-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

 Ukoliko do petka ne bude dogovorena parlamentarna većina, neke političke stranke pesimistične su da će podrške mandataru uopšte tada i biti, te da će se ići u novi krug glasanja u Predsjedništvu BiH.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije