Predsjedništvo BiH imenovalo novo rukovodstvo Centralne banke BiH: Ovo su imena

1
Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH imenovalo novo rukovodstvo Centralne banke BiH: Ovo su imena
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Centralna banka BiH

Na današnjoj, 35. vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, na inicijativu člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića jednoglasno je imenovan novi saziv Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine. Odlazećem sastavu Upravnog vijeća mandat je istekao 11. augusta 2021. godine.

Na prijedlog člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića u Upravno vijeće CBBiH imenovani su prof. dr Jasmina Selimović i prof. dr Mirza Kršo. Dr. Selimović i dr. Kršo su profesori na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, na oblasti Finansije. U okviru akademskog, kao i profesionalnog i stručnog djelovanja profilirali su se u domenu bankarstva i osiguranja, te monetarne ekonomike i monetarnih integracija.

Dr. Jasmina Selimović je redovna profesorica i dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koji je završila 2003. godine, gdje je i odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti finansija (aktuarstvo) i stekla zvanje doktora ekonomskih nauka. Od 2004. godine je angažirana na Katedri za finansije i Katedri za kvantitativnu ekonomiju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Trenutno, u zvanju redovne profesorice, izvodi nastavu na predmetima iz oblasti Finansija, Kvantitativne ekonomije i Aktuarstva. Predavačko iskustvo sticala je i na fakultetima izvan Bosne i Hercegovine.

Pored angažmana u nastavnom procesu, obavljala je dužnosti zamjenice rukovodioca Katedre za finansije, prodekanice za nastavu i međunarodnu saradnju, a 2018. godine izabrana je za dužnost dekanice Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Godine 2022. obnovila je četverogodišnji mandat.

Članica je brojnih profesionalnih asocijacija u zemlji i inostranstvu. Aktivna je pri svjetskim organizacijama za akreditaciju poslovnih škola i univerziteta, a angažirana je i kao međunarodni ekspert za akreditaciju pri agencijama za kvalitet u zemljama EU. Autorica je i koautorica nekoliko knjiga i poglavlja u monografijama, brojnih naučnih i stručnih članaka, objavljenih u međunarodno indeksiranim časopisima, zbornicima radova i stručnim časopisima.

Zabrinjavajući podaci Centralne banke BiH: Blokirano više od 100.000 računa firmi

Zabrinjavajući podaci Centralne banke BiH: Blokirano više od 100.000 računa firmi

Dr. Mirza Kršo je vanredni profesor Finansija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA) i konsultant pri Ekonomskom institutu Sarajevo (EIS). Završio je Ekonomski fakultet u Sarajevu na smjeru Bankarstvo i osiguranje, kada je biran za predstavnika studenata generacije 2002. godine. Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu je odbranio magistarsku i doktorsku disertaciju na temama finansijske regulative i problematike oporezivanja.

Nakon iskustava u realnom sektoru, iz finansijskog sektora prelazi na Ekonomski fakultet u Sarajevu, gdje je od 2009. član Katedre za finansije. Oblasti koje pokriva su javne finansije, monetarna ekonomika i monetarne integracije, upravljanje javnim sektorom, finansijska tržišta i institucije. Paralelno je obavljao i niz povjerenih funkcija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu kao podrška organizacionim, operativnim i nastavnim aktivnostima, te kao član etičkog odbora.

Bio je član više organizacionih odbora međunarodnih konferencija, te uredništava međunarodno indeksiranih žurnala. Predavačko iskustvo i profesionalna usavršavanja je kontinuirano razvijao i ostvarivao na univerzitetima širom EU. Također je predavao na brojnim profesionalnim edukacijama, naročito iz oblasti upravljanja i vrednovanja nekretnina.

Centralna banka BiH: Povećanje kreditnog rejtinga signal manjeg rizika

Centralna banka BiH: Povećanje kreditnog rejtinga signal manjeg rizika

Dugi niz godina je sa MIT Centrom EFSA i u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH učestvovao u pripremi, izradi i prezentaciji serije izvještaja o konkurentnosti BiH i regiona Jugoistočne Evrope (2008-2014).

Član je više profesionalnih asocijacija i jedan od osnivača BiH odjeljka International Fiscal Association (IFA). Učestvovao je u radu upravljačkih struktura u javnom, nevladinom i privatnom sektoru. Kao konsultant iz domena finansija i ekonomske analize, sarađivao je sa gotovo svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini i brojnim međunarodnim organizacijama, te u nizu domaćih i međunarodnih projekata kao voditelj projekta i član istraživačkih timova.

Kao autor i koautor objavio je nekoliko knjiga, udžbenika i poglavlja u monografijama, niz naučnih i stručnih članaka, objavljenih u referentnim časopisima, zbornicima radova i stručnim časopisima.

Novi saziv Upravnog vijeća čine prof. dr. Jasmina Selimović, prof. dr. Mirza Kršo, prof. dr. Danijela Martinović, prof. dr. Darko Tomaš i prof. dr. Radomir Božić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije