Predsjedništvo BiH: Formalni zahtjev za članstvo u NATO-u

Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH: Formalni zahtjev za članstvo u NATO-u

Predsjedništvo BiH je danas donijelo Odluku o imenovanju novih članova Upravnog odbora Centralne banke BiH - Kemala Kozarića, Fikreta Čauševića, Vasilja Žarkovića, Milenka Krajišnika i Željka Šaina.

Novi članovi Upravnog odbora Centralne banke stupit će na dužnost po Zakonu o Centralnoj banci BiH 11. augusta ove godine.

Predsjedništvo BiH je usvojilo zaključak o upućivanju formalnog zahtjeva Bosne i Hercegovine za Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

Usvojen je tekst pisma koje će predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uputiti generalnom sekretaru NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu.

Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora zbog zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Danske o razvojnoj suradnji također je usvojena.

Također je donesena Odluka o učlanjenju Bosne i Hercegovine u Međunarodnu agenciju za obnovljivu energiju, te Odluku o prihvaćanju Sporazuma između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije o suradnji u oblasti razvoja.

Predsjedništvo BiH je usvojilo zaključak da se povlači kandidatura Jajca za upis na Listu svjetske kulturne baštine sa dnevnog reda 33. zasjedanja Komiteta za svjetsku kulturnu baštinu, 22.-30. juna 2009. godine u Kraljevini Španjolskoj (Sevilja), te se zadužuje Ministarstvo vanjskih poslova BiH za realizaciju ovog zaključka.

Istovremeno, zadužuje se Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da izvrši detaljnu analizu nominacionog dosjea i relevantnih preporuka ICOMOS, te predloži elemente za izradu izmjenjene kandidature Jajca za jedno od budućih zasjedanja Komiteta za svjetsku kulturnu baštinu.

Izvršena je i ratifikacija Protokola protiv nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem, njegovim dijelovima, komponentama i municijom, kojim se dopunjava Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, Protokola između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unut?rnjih poslova i javne uprave Crne Gore o provođenju zajedničkih patrola uz zajedničku državnu granicu.

Ratificirani su također Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o readmisiji osoba koje ilegalno borave, Prvi amandman na Kreditni sporazum potpisan 25. jula 2002. godine između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo financija i trezora, Kraljevine Španjolske, koju zastupa Ured kreditnog instituta, te donijeta Odluka o finansiranju sistema vodoopskrbe u općini Olovo.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije