Predsjednik Tadić sutra otvara 'Srbiju' na Palama

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Tadić sutra otvara 'Srbiju' na Palama

Srbijanski predsjednik Boris Tadić sutra bi trebalo da posjeti Pale, gdje će prisustvovati ceremoniji otvaranja novoizgrađene osnovne škole "Srbija", javljaju agencije.

Izgradnja nove osnovne škole rezultat je Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama RS-a i Srbije u obrazovanju.

Kako su javili mediji, izgradnja škole je zajednički projekt Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske iz čijeg Razvojnog programa je izdvojeno 3.870.000 KM za ovu namjenu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kako je potvrđeno Feni, dobilo je danas obavještenje da će srbijanski predsjednik posjetiti Pale te da nisu najavljeni njegovi susreti sa zvaničnicima BiH.

Otvaranju novoizgrađene škole na Palama, prema ranijim najavama, trebalo bi da prisustvuje i premijer RS-a Milorad Dodik.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić izjavio je Srni da da Opština nema sredstava za vanjsko uređenje i prilazne puteve školi, ali da je dobio obećanje ministra finansija RS Aleksandra Džombića i ministra prosvjete i kulture Antona Kasipovića da će opština dobiti saglasnost Vlade RS za kredit u iznosu od tri miliona KM.

"Milion KM bi uložili u vanjsko uređenje i prilazne puteve, što bi u svakom slučaju bila naša pomoć da zajedničkim sredstvima Vlade i Opštine zvršimo školu i poboljšamo uslove rada za naše učenike", rekao je načelnik opštine Pale.

On je dodao da je opština, kao inicijator izgradnje, otkupila zemljište, platila rentu i izradila projektnu dokumentaciju.

Savić je izrazio nadu da će i Srbija ubrzo doznačiti svoj dio sredstava u iznosu od tri miliona KM za izgradnju fiskulturne sale i nabavku opreme, kako bi nova škola dobila pravo lice na radost djece, nastavnika i roditelja.

Radove na školi, koji su počeli u septembru prošle godine, izvodi firma "Građenje" sa Pala.

Osnovnu školu na Palama trenutno pohađa oko 1 800 učenika u četiri smjene.

srna/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije