Predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio telegram saučešća porodici Sulejmana Tihića

Radiosarajevo.ba
Predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio telegram saučešća porodici Sulejmana Tihića

Predsjednik entiteta Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas telegram saučešća porodici preminulog lidera SDA Sulejmana Tihića.

"Obavljajući najznačajnije funkcije tokom karijere, Sulejman Tihić ostavio je trag u društvenom i političkom životu Republike Srpske i BiH. Uspomena na njega zauvijek će ostati sačuvana u mislima i srcima članova njegove porodice i svih ljudi koji su ga voljeli i poštovali", navodi se u telegramu predsjednika RS-a. 

A u knjigu žalosti otvorenoj u Narodnoj skupštini RS-a u povodu smrti Sulejmana Tihića, predsjednika Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine danas se između ostalih upisao i potpredsjednik Narodne Skupštine RS-a Ramiz Salkić.

„Bosna i Hercegovina ostala je bez velikog čovjeka, velikog borca za mir slobodu i suživot. Svojom politikom je svima nama davao pravac i vjeru da put kojim idemo vodi ka stabilnoj zemlji, koja već u bliskoj budućnosti može svojim razvojem i tolerancijom biti primjer drugim zemljama u Evropi. Sulejman Tihić je otišao prerano. Teška bolest ga je shrvala i nije uspio dovesti do kraja svoje vizije i političke planove. Uvijek je bio spreman na kompromis, osim kada je u pitanju opstanak Države i Naroda. Gradio je strpljivo državu Bosnu i Hercegovinu, uvjeren da je opstanak svih naroda ovdje moguć isključivo u okviru jake Bosne i Hercegovine“, navodi Salkić.

Bio je veliki prijatelj i podrška nama povratnicima u entitet Republika Srpska, napisao je Salkić, te dodao da se Sulejman Tihić svih ovih godina zalagao za podršku povratku i za obnovu stambenog fonda.

Nastavio je politiku Alije Izetbegovića, koja je bila usmjerena ka stvaranju Bosne i Hercegovine kao zemlje ravnopravnih naroda i građana, i to ga je približilo običnome čovjeku. Sulejman Tihić je izrastao iz naroda i narod ga ispraća na bolji svijet sa zahvalnošću i željom da mu Allah podari dženet, stoji u tekstu koji je potpisao mr. Salkić.

U Narodnoj Skupštini RS-a danas će s početkom u 16 sati biti upriličena komemorativna sjednica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije