Predsjedavajući Vijeća ministara iz HDZBiH?

Radiosarajevo.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara iz HDZBiH?

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je danas nakon konsultacija u Predsjedništvu BiH da bi u sastavu Vijeća ministara BiH trebali biti ljudi iz političkih stranaka koje nose većinski izborni legitimitet tri konstitutivna naroda u BiH.

"Što se tiče kandidata iz reda hrvatskog naroda, odnosno ispred bloka stranaka koje nose većinski izborni legitimitet - HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, sukladno našem međustranačkom dogovoru, kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara predložit će HDZBiH", kazao je Ljubić.

Najavio je da će zvanična kandidatura za mandatara Vijeća ministara BiH ispred spomenutih stranaka uslijediti sutra, ne precizirajući o kome je riječ.

Lider HDZ-a 1990 smatra da je važno ko će biti na čelu Vijeća ministara, ali da je za ukupan uspjeh presudna politička klima koja će biti uspostavljena u BiH, uključujući i pitanje parlamentarne većine.

Po njegovim riječima, pred Predsjedništvom BiH je izuzetno težak i odgovoran zadatak - predložiti mandatara za sastav Vijeća ministara BiH i ukoliko se dođe do jednog prijedloga to će biti dobar signal da je dogovor blizu.

HDZ 1990 smatra da je i nadalje najveća odgovornost na liderima bh. političkih stranaka koje bi trebale činiti parlamentarnu većinu.

Inače, krug konsultacija o kandidatu za mandatara Vijeća ministara BiH za danas je okončan, nakon što su obavljeni razgovori s predstavnicima osam bh. političkih stranaka, zastupljenih u Predstavničkom domu PSBiH.

Nastavak konsultacija planiran je za sutra i to sa predstavnicima četiri preostale političke stranke - SDS-a, HDZ-a BiH, SDA i SDP-a BiH.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije