Predsjedavajući Bećirović primio delegaciju SABNOR-a

Radiosarajevo.ba
Predsjedavajući Bećirović primio delegaciju SABNOR-a

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Bećirović primio je danas delegaciju Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNORBiH) s predsjednikom Jurom Galićem na čelu.

Prijem upriličen uoči sutrašnjeg obilježavanja 70 godina od ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu bio je prilika za valoriziranje i ukazivanje na značaj njegovanja antifašističkih tekovina za budućnost BiH i svih njenih naroda i građana.

Kako je istaknuo predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović, 27. juli 1941. godine jedan je od najsvjetlijih datuma u historiji bh. naroda i građana.

Bećirović smatra da nema nijednog razloga zbog kojeg svaki Srbin, Hrvat, Bošnjak, ili bilo koji drugi građanin BiH ne bi trebao biti posebno ponosan na spomenuti datum.

Naglasio je da je značaj aktueliziranja borbe protiv fašizma danas veći nego ikada, podsjećajući da sve ono što se događalo 90-ih godina, kao i da najnovija dešavanja svjedoče o tome da ideje fašizma, neofašizma i eksremizma još nisu poražene ni u BiH ni na evropskom tlu.

"Zbog toga je veoma važno da afirmiramo antifašističke vrijednosti u našoj zemlji", kazao je Bećirović u izjavi za medije, potcrtavajući da se nikada ne smije dozvoliti da se stavi znak jednakosti između antifašizma i fašizma.

U tom kontekstu, podržao je aktivnosti SABNOAR-a BiH kojima se njeguju antifašističke vrijednosti, uz ocjenu da je antifašizam ugrađen u temelje BiH.

Bećirović, nadalje, smatra da 27. juli, Dan ustanka protiv fašizma treba biti državni praznik, te podsjeća da ne postoji jednonacionalni antifašizam, nego samo jedan antifašizam koji treba afirmirati i biti na dobrobit svih naroda i građana BiH.

Na historijski značaj Dana ustanka u BiH ukazao je i predsjednik SABNOR-a BiH Jure Galić, prisjećajući se složenih geopolitičkih i društvenih okolnosti u kojima su se narodi i narodnosti Bosne i Hercegovine odlučili na otpor fašističkoj nemani.

Po njegovim riječima, zalog za uspjeh u toj borbi bili su jasni ciljevi i jedinstvo svih bh. naroda, kao i naroda tadašnje zemlje (Jugoslavije) u NOB-u.

"U SABNOR-u BiH i danas njegujemo tradiciju međunacionalnih i međuvjerskih odnosa uz puno međusobno poštovanje različitosti", kazao je Galić, podsjećajući da je harmoniziranje narušenih međunacionalnih odnosa u BiH temeljni preduvjet za njen napredak i prosperitet njenih naroda i građana.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije