Predrag Kojović odgovorio Kolindi Grabar-Kitarović

Radiosarajevo.ba
Predrag Kojović odgovorio Kolindi Grabar-Kitarović
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Kojović: Takve tvrdnje su netačne i neutemeljene

Na tvrdnju Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice RH, kako je hrvatski narod najstariji konstituvni narod u Bosni i Hercegovini reagovao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH

On kaže da su tvrdnje predsjednice Kitarović ne samo historijski neutemeljene, nego i štetne.

„Nekoga nazivati najstarijim narodom, u političkom diskursu znači davati mu pravo prvenstva. Bez obzira na dužinu njihovog prisustva u BiH, svi njeni narodi trebali bi biti po pravima jednaki u svakom dijelu naše zemlje. Nažalost, to nije slučaj. U zavisnosti od toga čija etnonacionalna partija vlada u kojem dijelu BiH, ona druga dva naroda su u neravnopravnom položaju. Ostali su neravnopravni svugdje“ kazao je Kojović.

Dodao je da Predsjednica Kitarović, ako želi pomoći punoj ravnopravnosti Hrvata u svakom dijelu BiH, morala bi biti svjesna te činjenice i uticati na to da osnov borbe za vlastitu ravnopravnost počiva u davanju ravnopravnosti drugima tamo gdje su većina.

„Svaki drugi put donosi više štete nego koristi, a priča o najstarijem narodu je zlonamjerna ne samo prema drugima u BiH, nego i prema Hrvatima. Ona ljudima stvara osjećaj na pravo prvenstva koje u BiH ne može imati niko. Takav osjećaj može samo produbljivati međuetničke tenzije i nepovjerenje“ rekao je Kojović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije