Predrag Kojović: Bilo koja presuda ne može vratiti mrtve i utješiti žrtve

Radiosarajevo.ba
Predrag Kojović: Bilo koja presuda ne može vratiti mrtve i utješiti žrtve
/ Predrag Kojović

Povodom izricanja pravomoćne presude Radovanu Karadžiću Naša stranka pozdravlja odluku kojom je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove potvrdio odgovornost ratnog političkog lidera Republike Srpske za genocid i zločine protiv čovječnosti i izmijenio kaznu kojom je prvobitno bio osuđen na 40 godina na doživotnu kaznu zatvora.

Naša stranka smatra da je punomoćna presuda Radovanu Karadžiću konačna i nepobitna potvrda zločinačke prirode njegovog političkog projekta. Presuda je nedovoljna, ali važna satisfakcija žrtvama. Poput drugih presuda ratnim zločincima koji imaju svoja imena i prezimena i ova presuda je potvrda Karadžićeve lične odgovornosti koja ne smije biti vječni teret cijelom jednom narodu.

Kao i prilikom izricanja prvostepene presude ovom zločincu, Naša stranka poziva sve one koji znaju istinu o počinjenim zločinima da smognu građanske hrabrosti i pomognu nadležnim organima u otkrivanju nepoznatih grobnica žrtava i utvrđivanju činjenica o zločinima.

Kažnjavanje zločinaca, utvrđivanje istine o zločinima i dosljedno i iskreno ukazivanje poštovanja prema svim žrtvama je temelj za izgradnju povjerenja među građanima i narodima i zajednički život u multietničkoj državi kakva je Bosna i Hercegovina, poručili su iz ove političke stranke.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je izjavio:

Presuda, kakva god bila, ne može vratiti mrtve i utješiti one koji su preživjeli Karadžića i njegove istomišljenike. Doživotna kazna pruža veću satisfakciju od kazne izrečene prvostepenom presudom, koja je iznosila 40 godina, ali i dalje je nemoguće zamisliti kaznu koja bi bila adekvatna. Ipak presuda, a posebno sudski materijal na osnovu kojeg je donesena, je dragocjena za BiH i za region jer svima koji negiraju, koji ne znaju ili ne žele da saznaju istinu nudi činjenice na osnovu kojih, ako to žele i imaju građanske hrabrosti, sami mogu uvidjeti fašističku prirodu Karadžićeve ideologije. Prava, istinska i konačna pobjeda nad Karadžićem i njegovim nekadašnjim i sadašnjim sljedbenicima bi bila moderna, evropska Bosna i Hercegovina, država u kojoj su svi njeni građani, bez obzira na svoju etničku i vjersku pripadnost, ravnopravni i slobodni na svakom pedlju naše zemlje. To ne bi bila samo konačna i najteža presuda Karadžiću i Mladiću i sličnima, nego i krucijalna pobjeda Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije