Predložen pritvor za Travničanina koji je krijumčario oružje u Sloveniju

Radiosarajevo.ba
Predložen pritvor za Travničanina koji je krijumčario oružje u Sloveniju
Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u subotu lišili slobode Almira Krnjića (1986) iz Travnika.

Osumnjičeni je pod istragom kao pripadnik organizirane kriminalne skupine, koja je vršila krijumčarenje oružja i streljiva iz BiH prema Sloveniji i zemljama EU, radi prodaje na ilegalnom tržištu naoružanja, te korištenja u izvršenju kaznenih djela.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Almira Krnjića, rođenog 1986. godine u Travniku. 

Za osumnjičenim su policijske i sigurnosne agencije tragale više dana, nakon što su policijski organi Republike Slovenije, zaustavili i otkrili specijalno prepravljeno vozilo BH registarskih oznaka, koje je korišteno za krijumčarenje oko 20 automatskih pušaka, streljiva i opreme, koje su otkrivene i zaplijenjene u Sloveniji.

Nakon što je ostvarena međunarodna suradnja, provedene su aktivnosti i pretresi na više lokacija u BiH, kako bi se otkrile i identificirale sve osobe uključene u organiziranu kriminalnu skupinu, koja je vršila nabavku i krijumčarenje naoružanja iz BiH, prema Sloveniji i dalje prema zemljama EU, sa ciljem da bude prodato na ilegalnom tržištu naoružanja, te korišteno za izvršenje teških kaznenih djela u zemljama EU.

Operativnim radom, osumnjičeni Krnjić identificiran je kao jedan od organizatora ilegalnog transporta i krijumčarenja naoružanja, nakon čega je lišen slobode i ispitan.

Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a) i b) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela organiziranog kriminala (čl.250. KZ BiH) i neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene iz članka 193. KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, kao i u suradnji sa partnerima iz Slovenije u međunarodnoj operaciji, nastavlja aktivnosti na identificiranju i lišenju slobode svih osumnjičenih pripadnika navedene organizirane kriminalne skupine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije