Predložen pritvor za Muharema Dunića, osumnjičen da je bio borac tzv. ISIL-a

Radiosarajevo.ba
Predložen pritvor za Muharema Dunića, osumnjičen da je bio borac tzv. ISIL-a
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sud i Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je predložilo Sudu Bosne i Hercegovine određivanje pritvora 45-godišnjem Muharemu Duniću rođenom iz Jajca. On se tereti da je od 2014. godine napustio Austriju u cilju da se pridruži takozvanoj Islamskoj državi Iraka i Levanta (ISIL), saopšteno je iz ove pravusudne institucije.

Osumnjičen je da je zajedno sa svojom suprugom napustio Austriju i otišao u Siriju. Na teret mu se stavlja da je učestvovao u ratnim aktivnostima takozvanog ISIL-a koja su, kako je saopšteno, teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Nakon poraza ove terorističke organizacije, Dunić je zarobljen od strane koalicijskih snaga.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tvrdi da su zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama pribavili veliki broj dokaza o odlasku i boravku osumnjičenog u Siriji.

Kako je navedeno, mjera pritvora je predložena zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike koji će svjedočiti, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao počiniti krivično djelo, te zbog opasnosti da bi na njegovo puštanje na slobodu moglo izazvati uznemirenost građana i javnosti, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ova institucija je predložila pritvor za 29-godišnjeg Armena Dželku iz Sarajeva koji se tereti da je od 2013. do sloma takozvanog ISIL-a bio njihov pripadnik.

Za Armena Dželku predložen pritvor, tereti se da je bio pripadnik tzv. ISIL-a

Dunić i Dželko su među sedam boraca navedene terorističke organizacije koji su u četvrtak, 19. decembra, transportovani sa ratišta u Siriji i Iraku u Sarajevo. Osim njih, zajedno sa njima su transportovani Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamzda Labidi, Miralem Berbić i Emir Ališić.

Oni su transportovani zajedno sa nekoliko žena i djece koji su smješteni u azilantski centar u Delijašu.

Po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo, spomenute osobe su uhapšene i predate Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da Bosne i Hercegovina prihvati dvije stotine povratnika sa stranih ratišta zajedno sa ženama i djecom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije