Predložen novi zakon: Kazna za odbijanje alkotesta - 4.000 KM!

2
Radiosarajevo.ba
Predložen novi zakon: Kazna za odbijanje alkotesta - 4.000 KM!
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevski policajci / Ilustracija

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš predložili su novu odredbu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini. 

Kako se navodi u njihovom prijedlogu, ovaj Zakon predviđa veliku kaznu za vozače koji odbijaju alkotest ili test na narkotike kada ih zaustavi policija. 

"Novčanom kaznom u iznosu od 4000 KM kaznit će se za prekršaj vozač ili instruktor vožnje koji odbija da se obavi ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i aparata ili stručni pregled radi provjeravanja da li ima alkohola u organizmu ili da li pokazuje znake poremećenosti izazvane dejstvom alkohola, odnosno da li se nalazi pod dejstvom opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da ne smiju da se upotrebljavaju prije i za vrijeme vožnje", piše u prijedlogu.

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Dosada, ovaj zakon je predviđao kaznu od 400 do 1000 KM. Isto tako, važno je napomenuti i drugi dio prijedloga, koji predviđa oduzimanje vozačke dozvole na šest mjeseci te šest kaznenih bodova. 

Ovaj prijedlog još mora proći veliki dio parlamentarne procedure, a očekuje se uskoro i glasanje u Domu naroda PS BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije