Pred nama je paklen dan - upaljen je crveni meteoalarm! Pogledajte prognozu do utorka

1
Radiosarajevo.ba
Pred nama je paklen dan - upaljen je crveni meteoalarm! Pogledajte prognozu do utorka
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme.

Meteorolozi su za našu zemlju, za danas izdali crveno upozorenje zbog očekivanih vrelina. Prognoziraju se temperature do 41 stepen, lokalno su moguće i više... upozorenje glasi:

"Ostanite na oprezu i pratite savjete nadležnih službi. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom i očekujte značajna ometanja u dnevnim rutinama. Putujte samo ako je neophodno.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi."

Temperature zraka u 8 sati: Ivan-sedlo, Sokolac i Srebrenica 18 stepeni, Bjelašnica, Bugojno i Široki Brijeg 19, Prijedor, Sanski Most i Sarajevo 21, Banja Luka, Bihać, Doboj, Livno, Tuzla i Zenica 22, Grude 23, Bijeljina 24, Mostar i Trebinje 26, Gradačac 27 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 946 milibara, za 3 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Bioprognoza: Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Dodatni porast temperatura zraka i širenje toplotnog vala uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika. Moguće su meteopatske reakcije u vidu malaksalosti, glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije. Obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, neophodno je izbjegavati duže boravke na otvorenom i izlaganje suncu, naročito osobe sa kardiovaskularnim problemima, te rizične grupe poput starijih, djece i trudnica. Nemogućnost adekvatnog odmora usljed manjka svježine u noći, dodatno će pogoršavati opštu sliku. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano i vruće. Poslije podne, postupno povećanje oblačnosti. Vjetar slab do umjeren promjenlljivog smjera. Najviša dnevna temperatura od 35 do 41, na jugu do 42 stepena. U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Najviša dnevna temperatura oko 37 stepeni.

Sunčanica i toplotni udar se razlikuju: Evo kako da prepoznate simptome!

Sunčanica i toplotni udar se razlikuju: Evo kako da prepoznate simptome!

Nedjelja: Malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana u Bosni sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima. Lokalno je moguća i pojava grada. Jutarnje temperature od 17 do 22, na jugu zemlje do 25, najviše dnevne temperature od 29 do 35, na jugu do 38 stepeni. 

Ponedjeljak: Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnje temperature od 16 do 21, na jugu do 25, a najviše dnevne temperature od 34 do 39 stepeni. 

Utorak: Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Razvojem oblačnosti, ponegdje u Bosni sa kratkotrajnim pljuskom. Jutarnje temperature od 17 do 23, na jugu do 26, a najviše dnevne temperature od 34 do 39 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije