Praznici, alkohol i nasilje u porodici

Radiosarajevo.ba
Praznici, alkohol i nasilje u porodici

U protekla tri dana Centru javne bezbjednosti Banja Luka prijavljeno je pet krivičnih djela nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici i isto toliko prekršaja koje tretira Zakon o zaštiti od nasilja u porodici Republike Srpske.

Podaci policije pokazuju da su nasilnici u većini ovih slučajeva, izvršenih od 11. do 14. januara, bili u alkoholiziranom stanju. Od spomenutih krivičnih djela dva su izvršena u Laktašima.

Policiji je prijavljen suprug, koji je verbalno, psihički i fizički napao suprugu, vrijeđajući je i udarivši je više puta pesnicom u predjelu glave i nogom u predjelu noge. Alkotestiranjem kod nasilnika je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 2,35 promila. I u drugom slučaju u Laktašima je suprug verbalno i fizički napao suprugu, vrijeđajući je i udarivši je više puta  pesnicom u predjelu glave, ali je odbio alkotestiranje iako je bio u vidno alkoholiziranom stanju. 

Jedno krivično djelo nasilja u porodici u spomenutom periodu prijavljeno je i u Novom Gradu, kada je brat fizički napao brata, udarivši ga glavom u glavu, navodi policija. Nasilnik je i u ovom slučaju odbio alkotestiranje iako je bio u vidno pijanom stanju, javila je novinska agencija Fena

Krivično djelo nasilja u porodici evidentirano je i u Gradišci, gdje je sin verbalno i fizički napao majku, vrijeđajući je i zadavši joj više udaraca u predelu tijela. Alkotestiranjem utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu od 1,23 promila. I u Čelincu je prijavljen slučaj da je suprug verbalno, psihički i fizički napao suprugu, vrijeđajući je i nanijevši joj ubodnu ranu nožem u predjelu podlaktice. I on je odbio alkotestiranje iako je bio u vidno pijanom stanju. 

Od spomenutih prekršaja po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, jedan je izvršen u Ribniku, kada je suprug verbalno vrijeđao suprugu, također jedan prekršaj iu Šipovu, ali je u ovom slučaju supruga fizički napala supruga, udarivši ga pesnicom u predjelu glave.  Jedan prekršaj evidentiran je u Prijedoru, a prijavljen je sin koji je verbalno vrijeđao roditelje. Jedan prekršaj izvršen je i u Potkozarju, kada je maloljetnik verbalno vrijeđao majku i brata, te jedan u Čelincu, pri čemu je sin fizički napao oca, nanijevši mu udarac  pesnicom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije